Meglett a kétharmad a Fidesznek

Tbg
politika
2014 április 12., 14:53
comments 252

Összeszámolták az összes - április 6-ig - leadott szavazatokat, így már majdnem hivatalos a 2014-es választás végeredménye:

A Fidesz 45,05%-os támogatással, a 199 fős Országgyűlésben kétharmados többséget szerzett, 133 képviselő ülhet 2018-ig a Fidesz-KDNP frakcióban. A kormányváltók összesen 38, a Jobbik 23, az LMP 5 fővel képviseli magát.

Teljesen hivatalos akkor lesz a végeredmény, ha a szavazóköri eredmények jogerőre emelkednek: azaz vagy nem élnek az eredmény ellen fellebbezéssel, vagy élnek, és azt elbírálják.

A szavazatok nagy részét már a választások estéjén megszámlálták, az átjelentkezettek és a levélben szavazók voksaira mostanáig kellett várni.

8 helyen fordíthattak még

16 olyan körzet volt, ahol a hiányzó szavazatok akár meg is fordíthatták volna az eredményt, de ebből csupán 8 volt olyan, ahol reális esély volt erre. Végül csak egy jobbikosnak sikerült a bravúr, de ő is csak a második helyre futott be (Miskolc, 02). Update: A jobbikos maradt a harmadik.

Budapest, 15.

A legkisebb különbség a már megszámlált szavazatok között a Budapest 15-ös választókerületben volt, ahol Kucsák László (Fidesz-KDNP) és a szocialista Kunhalmi Ágnes (Kormányváltók) között csak 22 voksnyi eltérés volt.

A fideszes Kucsák nyert 60 szavazatnyi előnnyel, 20 650 voksot gyűjtve.

Budapest, 12.

A XV. kerületben a szocialista Móricz Eszter szorongatta meg László Tamás polgármestert, de a hajrában a kormánypárti jelöltnek állt a zászló, és ez így is maradt.

A fideszes László Tamás nyert 277 voksnyi előnnyel.

Budapest, 06.

A VIII. és a IX. kerületek részeit magába foglaló választókerületben az esélyesebbnek tekintett baloldali Pál Tibort Vas Imre verte meg, és ez így is maradt a maradék szavazatok átszámlálása után.

A fideszes Vas Imre 15 977 szavazattal győzött, 540 vokssal verve Pál Tibort.

Budapest, 05.

Ez volt a baloldal barométerkörzete, azt gondolták a kormányváltók, ha nyer Oláh Lajos, akkor akár az országos eredmény is máshogy alakul. Oláh ugyan nyert, a kormányváltók  mégsem örülhettek, fehér hollóként győzedelmeskedett a fideszes Rónaszékiné Keresztes Mónika felett.

Oláh Lajos 273 vokssal győzte le a fideszes Rónaszékinét.

Budapest, 17.

Az Együtt-PM színeiben induló Szabó Szabolcsnak nagyon már nem kellett izgulnia az összes szavazat megszámlálása miatt, 485 vokssal vezetett, és ez nem is nagyon változott. Ellenfele a rezsiharc dandártábornoka, Németh Szilárd volt. A választókerület egyébként a vörös fellegvárat, Csepelt is magába foglalja.

Szabó Szabolcs 444 (!!!4!) szavazattal előzte meg a fideszes Németh Szilárdot.

Budapest, 09.

Burány Sándor szoros versenyben, de azért magabiztos előnnyel zárt április 6-án vasárnap, a fideszes György István előtt 759 szavazattal vezetett, azaz Györgynek a kint lévő szavazatok kétharmadát kellett volna megfognia, hogy fordíthasson, miközben a százalékos eredményük 39-37,5% volt.

A X. kerületben Burány Sándor maradt az első 19 501 szavazattal.

Miskolc, 02.

Borsod megye második számú választókerületében hármas hajrá alakult ki, az MSZP-s Varga László vezetett, utána következett a fideszes Sebestyén László, majd a jobbikos Pakusza Tamás.

Miskolc második választókerületében a szocialista jelölt nyert, 14 798 szavazattal, a második a fideszes Sebestyén László lett 14 560 szavazattal.

Heves, 02.

A Jobbik elnökének, Vona Gábornak a győzelmére sokan számítottak, hiszen a választáson 20%-os támogatottságot elérő párt itt erősen kampányolt, Vona pedig igen népszerű. Horváth László Dezső azonban több mint 600 szavazattal elhúzott, és ezen a később beérkező voksok sem változtathanak érdemben.

Gyöngyösön és környékén a fideszes Horváth László a második helyre szorította Vona Gábort. A fideszes 19 798 voksot szerzett, Vona 639-cel kevesebbet.

***

A választókerületek részletes eredményeit lenti táblázatunkban, illetve fent, a térképen böngészheti (adatbázisunk folyamatosan frissül a maradék szavazatok megszámlálásával.)

[v14-tablazat]

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.