Talán mégsem pusztulunk el mind - nyilvános a klímajelentés

tudomány
2014 április 13., 08:11
comments 61

Vasárnap hozta nyilvánosságra legújabb klímajelentését a klímaváltozás hatásait vizsgáló kormányközi testület, az IPCC - a Guardian percről percre közvetíti a fejleményeket. A sok negatívum között egy pozitív üzenet is rejtőzik:

Ha 2050-ig megháromszorozzuk-négyszerezzük a megújuló erőforrások arányát, elkerülhető a katasztrofálisnakt tartott 2°C-os hőmérsékletemelkedés.

És ami még ennél is jobb:

Ez nem is kerül annyiba, mint korábban gondolták. A számítások szerint mindössze 0,06%-kal csökkentené az 1,3-3%-os növekedési kilátásokat.

Ennek az az oka, hogy a legfőbb megújulók, a víz-, nap- és szélenergia előállítási költségei csökkentek - egyre több nap és szélerőmű épül, így a fajlagos költségek meredeken zuhannak.

De még ne nyugodjanak meg teljesen!

Az IPCC szerint az már most nyilvánvaló, hogy a kormányok mostani kibocsátás-csökkentési fogadalmai nem elégségesek ahhoz, hogy a felmelegedést 2°C alatt tartsák. Ha ebben nem lépnek sürgősen, akkor olyan extrém megoldásokat kell keresni, mint például a szén-dioxid kiszivattyúzása a légkörből - ami kb. annyira egyszerű, mint amilyennek hangzik, arról nem is beszélve, hogy talán sose fejlesztik ki a szükséges technológiát.

Az IPCC jelentéseit itt olvashatja. (Via Guardian, nyitókép: AFP PHOTO / DESIREE MARTIN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.