Hogyan úszhatsz meg egy nemi erőszak miatti nyomozást?

bűnügy
2014 április 16., 15:44
comments 18
photo_camera Stephen Dunn/Getty Images

Jameis Winston neve itthon pár hozzám hasonló őrült amerikaifoci-rajongón kívül valószínűleg senkinek sem mond sokat, de higgyék el, ha nem is Lionel Messi, legalább Marco Reuss szintű szupersztárnak számít.

  • Tavaly ő kapta az egyetemi focisták legnagyobb díját, a Heismannt.
  • Élete első szezonjában megnyerte a nemzeti bajnokságot a csapatával.
  • Jövő ilyenkor a fél NFL azon fog dolgozni, hogy valahogy megszerezhesse.

Akkora sztár, hogy még egy meccset sem játszott, de a szurkolók már csak

Famous Jameisnek, vagyis Híres Jameisnek hívták.

És hogy ez mit jelent, azt talán perspektívába helyezi, hogy összességében az Egyesült Államokban az egyetemi foci a legnézettebb sportág. A legmenőbb csapatok simán százezer néző előtt játszanak, és még pártízmillió nézi a meccseiket a tévében.

Famous Jameis 2012 decemberében még nem volt ennyire híres. Azt az idényt a kispadról nézte végig - ez az egyetemi fociban bevett gyakorlat, egy játékos öt évig lehet az egyetemen, de csak négyben játszhat, így az irányítóknál, mint Winston, gyakori, hogy egy évig csak a sémákat tanítják nekik, és nem pazarolják meccsre azt az évet. De aki követi a csapat sorsát - ez nagyjából mindenki, aki a környéken él -, az tudja, hogy melyik pihentetett játékosból lesz a következő évben sztár.

Ekkor erőszakoltak meg egy lányt a Floridai Állami Egyetemen (FSU), ahova Winston is jár. A lány csak homályosan emlékezett a történtekre, barátai szerint leüthették. Így elsőre támadóját sem tudta azonosítani. A New York Times oknyomozó riportja szerint a rendőrök se törték össze magukat. Ha csak a nyilvánvaló nyomokat követik, hamar megtalálhatták volna a támadókat, akik közül az egyik le is videózta az aktust.

Így Winstont csak 34 nappal az eset után azonosította az áldozat, amikor szembetalálkozott vele a kampuszon. Ezután a rendőrség még 13 napot várt Winston kihallgatásával, de közben biztos, ami biztos, nem gyűjtött be semmilyen szóba jöhető bizonyítékot. A nyomozás vezetője, Scott Angulo 19 nappal később, az erőszak után 66 nappal már le is zárta a nyomozást, anélkül, hogy meghallgatta volna a szemtanúkat, vagy mintát vett volna a jövendőbeli szupersztártól.

Hogy Winston egyáltalán gyanúsított, az csak 9 hónappal később került nyilvánosságra. Ekkor, 342 nappal az erőszak után hallgatták ki a rendőrök a szemtanúkat és gyűjtötték be a DNS-mintát, de három hét múlva megint lezárult az ügy. A helyi ügyész, William N. Meggs úgy döntött, hogy nincs elég bizonyíték Winston ellen, aki állította, hogy a lány beleegyezett az aktusba.

Ez tavaly december 5-én történt. Winston ezután vehette át a Heismannt és egy hónappal később megnyerte a nemzeti bajnokságot. Most, tavasszal, amikor nincs fociidény, az FSU baseballcsapatában játszik, jövő ilyenkor pedig minden éppeszű várakozás alapján egy NFL-csapat kezdő irányítójának választhatják a drafton. (Via The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.