Putyin elismerte, hogy orosz katonák álltak a krími események mögött

háború
2014 április 17., 06:50
comments 79

Az orosz állami tévében Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta azokra a vádakra, hogy orosz speciális erők destabilizálják Kelet-Ukrajnát, hogy ez „nonszensz”. A műsorban, ami az utcáról kapcsolja a kérdezőket, azt mondta, hogy az emberek a kijevi kormányzat ellen lázadtak fel, ami semmibe veszi a jogaikat és a legitim követeléseiket.

Szerinte az, hogy az ukrán kormány a hadsereget vetette be a tüntetők ellen, „bűncselekmény” volt.

A Nyugat szerint a kelet-ukrajnai tüntetéshullám Oroszország műve, és orosz speciális erők állnak mögötte, ők foglaltak el kormányépületet és rendőrségeket legalább 10 városban. Putyin ezeket a vádakat elutasította.

photo_camera Fotó: Reuters / Alexei Nikolskyi / RIA Novosti / Kreml

Putyin most először ismerte el, hogy a Krím félsziget Oroszországhoz való csatlakozása előtti eseményekben, például a március 16-án tartott népszavazás biztosításában részt vettek az orosz katonák. Azt mondta,

„az önkéntesek háta mögött korrekt módon, de határozottan és professzionálisan cselekedtek az orosz katonák, hogy lehetővé tegyék a krími népszavazás szabad lebonyolítását és megakadályozzák, hogy a lakosság ellen fegyvert használjanak”.

Vlagyimir Putyin azt is közölte, Oroszország nem tervezte a Krím félsziget bekebelezését és azt sem, hogy ott katonai műveleteket hajtson végre, és kész volt „a kialakult geopolitikai realitások közepette” építeni kapcsolatait (Ukrajnával), de „az orosz nyelvű lakosságot fenyegető valódi veszélyek indították arra, hogy cselekedjen”. Később azt mondta, hogy a NATO bővítésének veszélye miatt döntöttek a Krím annektálása mellett.

Moszkvában 12. alkalommal rendezték meg az állami televíziókban és rádiókban élőben sugárzott „Közvetlen kapcsolat” című műsort, amiben Putyin a betelefonálók kérdéseire válaszolt. A Kreml állítja, hogy a közép-európai idő szerint délelőtt 10 órakor kezdődött adás elejéig 2,5 millió – főleg Ukrajnával és a Krímmel kapcsolatos – kérdést kapott az orosz elnök. (ABC News, Reuters, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.