Irodalmi tréfa volna a Kelet-Ukrajnában terjesztett antiszemita röplap?

külföld
2014 április 18., 09:02
comments 15

Zsidóellenes provokáció tartja izgalomban a héten Ukrajna keleti részét és a világsajtót. Donyeckben és a környéken kedd óta terjed egy szórólap, amin

minden 16 évnél idősebb zsidót felszólítanak, hogy fizessenek 50 dollár és regisztrálják magukat az új hatóságoknál, vagy elveszítik az állampolgárságukat és kiutasítják őket.

  • A szórólapot hivatalosnak tűnő pecséttel pecsételték le.
  • Rajta van Gyenisz Pusilin, a szeparatisták által kikiáltott Donyecki Köztársaság ideiglenes kormányfőjének az aláírása.
  • Minden bizonnyal mindkettő hamisítvány.

Pusilin legalábbis tagadja, hogy köze lenne az irományhoz, bár szerinte is a "kormányából" adhatta ki valaki, provokációs szándékkal. Mások viszont a hivatalos hatalom, a dnipropetrovszki regionális önkormányzat helyettesét, Borisz Filatovot sejtik az akció mögött, de Filatov nemrég pont Tel Avivban vett részt egy ukránpárti tüntetésen.

De akkor mégis mi történt?

A legérdekesebb elmélettel az orosz zsidó Simon Briman állt elő. Ő a szórólap szövegét elemezve arra jutott, hogy az nagyon sok hasonlóságot mutat egy híres orosz scifiíró testvérpár, Arkagyij és Borisz Sztrugackij szövegeivel.

Briman a szórólap szövegét Sztrugackijék drámáinak dialógusaival vetette össze, és arra jutott, hogy a szórólap szerzője olvasott, művelt ember. "Elég valószínűtlen, hogy az ún. Donyecki Köztársaság főhadiszállásán ilyen értelmiségiek szaladgálnának. A szórólap szerzője kreatív ember, aki hajlamos a különleges és teátrális gesztusokra, és aki úgy döntött, hogy a valóságban viszi színpadra az irodalmi testvérpár agyszüleményét" - írta. (Via Vocativ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.