Egy férfi keresetének 92,3 százalékát kapja meg hasonló állásért egy nő Magyarországon

gazdaság
2014 április 21., 08:27
comments 90

A Hay Group nemzetközi menedzsment tanácsadó cég végzett felmérést Magyarországon.

488 céget kérdeztek meg, ez a legnagyobb kört érintő javadalmazási felmérés nálunk. A felméréshez használt adatbázis 300 ezer hazai munkavállaló adatait tartalmazza.

A magyarországi magánszférában foglalkoztatott munkavállalók 46,5 százaléka nő, miközben ez a szám három évvel ezelőtt még 48 százalék volt, 2012-ben viszont csak 42 százalék - derül ki az elemzésből. Ez azt jelentheti, hogy a válsággal és elbocsátásokkal fémjelzett elmúlt évek leépítései erőteljesebben érintették a nőket, mint a férfiakat, és ebből a sokkból csak mostanában kezd magához térni a munkaerőpiac.

A tavalyi adatok szerint a felsővezetőknek csupán 22,6 százaléka nő, ami enyhe növekedést mutat a 2010-es 19,1 százalékhoz és a 2012-es 18,3 százalékhoz képest. Ugyanez a tendencia figyelhető meg az összes többi kategóriában: bár sehol sem dolgozik több nő, mint férfi, de a helyzet a három és az egy évvel ezelőtti felméréshez képest valamelyest javult.

A nők a férfiak alapbérének átlagosan 92,3 százalékát keresik hasonló munkakörben dolgozva, ami számottevő, valamivel több mint 2 százalékos csökkenés tavalyhoz képest. A női alapbérek minden munkaköri csoportban elmaradnak a férfiakétól, és tavalyhoz képest szinte mindenütt romlott a bérezésük, csak a szakértők esetében javult kissé a helyzet.

A nők átlagosan csupán a férfiak bónuszának a 85,3 százalékát kapják kézhez, ami enyhe növekedés a tavalyi adathoz képest. A felsővezetők körében, ahol nyilván a legnagyobb bónuszok vannak, ez az arány 80,7 százalék.

Szakértői pozíciókban szinte kétszer akkora az esélye egy férfinak arra, hogy céges autót kapjon, mint egy nőnek, és még középvezetői szinten is jelentős különbség figyelhető meg a férfi és női gépkocsi juttatás arányában. Ez részben azért van, mert az értékesítői és mérnöki munkakörökben kiugróan magas a férfi munkavállalók aránya. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.