Vedd fel holnap a környezeted hangját, és segíts elkészíteni egy globális hangadatbázist

meghökkentő tudomány
2014 április 21., 10:44
comments 3

A Föld napján, április 22-én több ezer hangmintát vár Bryan Pijanowski és kutatói csapata. Céljuk, hogy összeállítsák a Föld hangtérképét. Ehhez egy okostelefonra telepíthető alkalmazást is fejlesztettek, ezzel vehet fel és küldhet be mindenki pár perces mintát abból, ami nap mint nap körbeveszi.

Pijanowski régóta kutatja a különféle ökoszisztémák hangállapotát, számos helyen járt már a világban. De hogy kampányt indítva bekérjen hangmintákat, ez egy új húzása. Munkája során amúgy legtöbbször olyan elhagyatott helyeken jár, mint Borneo esőerdejei vagy a Sonora-sivatag. Itt ugyanis a felvett hangokból lehet következtetni arra, hogy mennyire egészséges az ottani ökoszisztéma, és milyen dinamikai folyamatok játszódnak le benne.

A mostani projektben persze elsősorban nagyvárosokban élő emberektől számít mintákra, a párperces hangmintákból a városok életére és az ott működő hatásokra lesz kíváncsi.

A hang felvétele után pár kérdésre kell még válaszolnunk, arról, hogy mit hallottunk, és hogyan érezzük ettől magunkat. A felvétel utána bekerül az adatbázisba. Ennek köszönhetően talán kirajzolódnak majd azok a minták, melyek mentén összezajozzuk ezt a bolygót.

Pijanowski abban bízik, hogy a kísértetben résztvevők jobban tudatára ébrednek a hangok szerepének. És talán többet fognak megállni és csak hallgatózni. (via Wired)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.