Trükkös, eddig itthon nem ismert típusú értékpapírral játszhatják át mégis a Takarékbankot

gazdaság
2014 április 24., 18:38
comments 15

Bár múlt héten a Fővárosi Törvényszék megtiltotta a Takarékbank eladásának lezárását, a Magyar Posta nem adhatja át részvényeit a Magyar Takarék Zrt.-nek. Az Alkotmánybíróságnak kell döntenie, hogy a takarékszövetkezetek tavalyi államosítása törvényes volt-e. A bírósági ítélet azt valószínűsíti, hogy nem volt az, írtuk akkor az ítéletről. Most egy eddig itthon nem használt értékpapír, az átváltozó kötvény bevezetésével cselezné ezt ki a Spéder Zoltán érdekeltségébe tartozó Magyar Takarék. Gyakorlatilag olyan kötvényt jegyeznének, ami egyszer csak átváltozik részvénnyé, ezzel kikerülve a bírósági döntést.

Az igazi trükk ebben, hogy az ilyen átváltozni képes kötvényeket ugyanazzal a törvénnyel vezették be Magyarországon, mint amelyikkel korábban államosították a takarékokat. Azaz, mintha a törvény megalkotói eleve készültek volna már akkor erre az eshetőségre.

Hogy egy átváltozó kötvény hogyan működik, és mire jó ez, arról az Origó cikkében lehet olvasni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.