Mario Vargas Llosa sosem fogja elárulni, miért szakadt meg a barátsága Gabriel García Márquezzel

KULTÚRA
2014 április 25., 08:07
comments 86

A perui író mesélt erről csütörtökön. A két világhírű latin-amerikai író 1976-ban szakította meg a kapcsolatot egymással, miután egy vitájuk tettlegességig fajult. Nem tudni, min vesztek össze, van olyan pletyka, hogy politikán, de olyan is, hogy Vargas Llosa feleségén.

 "Volt köztünk egy megállapodás, hogy nem beszélünk erről. Ő haláláig tartotta magát ehhez, és én is ezt fogom tenni. Hagyjuk az életrajzíróinkra, ha kiérdemeljük őket, hogy kiderítsék ezt az ügyet"

- mondta Vargas Llosa, aki csütörtökön Caracasban méltatta egy összejövetelen egykori írótársát. 

A 78 esztendős Vargas Llosa szerint pályatársa mindent elért, amit író csak elérhet, és munkái tovább élnek.

vargas1

A történetet ugyanakkor nem mindenki kezeli akkora titokként, mint Vargas Llosa. A Guardian 2007-es írásában részletesen szerepel, mi történt majdnem 40 éve a két író között. A történet szerint Vargas Llosa jobb horoggal arcon ütötte Márquezt egy filmpremieren.

Hogy merészelsz idejönni és köszönteni, azok után, amit Patriciával tettél Barcelonában?

- üvöltötte a beszámolók szerint Vargas Llosa, majd ütött. Patricia a perui író felesége volt persze. Azóta nem beszéltek egymással

Hogy mi történt Barcelonában, azt persze nem tudni. De a jelek szerint nem a politikáról szólt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.