Az oroszok szerint nem igaz, hogy Obama már nem áll szóba velük

külföld
2014 április 27., 04:11
comments 22

Az egyeztetések "viszonylag rendszeresek", mondják. Például április 14-én is beszélt egymással Obama és Putyin, ami alig másfél héttel volt csak korábban, minthogy a párbeszéd megszakadásáról egyáltalán szó lett volna, értik.

Más.

Az ún. kelet-ukrajnai szakadárok - akiket minden bizonnyal az orosz titkosszolgálat és a különleges alakulatok terepen tartózkodó ügynökei irányítanak - saját állításuk szerint hajlandóak tárgyalni arról, hogy szabadon engedjék a Szlovjanszk közelében elfogott nemzetközi katonai megfigyelőket.

Értik, ugye? Kelet-Ukrajnába az EBESZ küldött nemzetközi megfigyelőket azután, hogy másfél hete erről állapodott meg Genfben Oroszország Ukrajnával, az USA-val és az EU-val*. Ez volt az az egyezmény, amiben Oroszország vállalta, hogy az ún. kelet-ukrajnai szakadárok, akikhez a hivatalos orosz vélemény szerint Oroszországnak az ég világon semmi köze, leteszik a fegyvert.

Ehhez képest a szakadárok nemhogy nem tették le a fegyvert, hanem szimplán elraboltak 12 nemzetközi megfigyelőt. Mert szerintük a nemzetközi megfigyelők "kémkedni" mentek, amit mi sem bizonyít jobban annál, hogy még térképeik is voltak. (Via MTI)

*Pontosítás 14:22: A kissé zavaros ukrajnai helyzet miatt összekevertem az EBESZ megfigyelőit az EBESZ megfigyelőivel. Ha minden igaz, Szlovjanszkban nem azokat az EBESZ-megfigyelőket fogták el, akiket áprilisban, a genfi megállapodás alapján küldtek, hanem azokat, akiket még márciusban, Ukrajna és az európai országok kétoldalú megállapodása alapján. Vagy nem. A lényeg, hogy el vannak fogva és nemzetköziek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.