Olyan, mint Zuckerberg, csak nem engedelmeskedik Putyinnak, és pénzt dobál az ablakból

TECH
2014 április 29., 18:27
comments 75
  • Pavel Durov felépítette a legnagyobb orosz közösségi oldalt.
  • Nem adta ki a felhasználók adatait a hatóságoknak.
  • Kiszorult a saját cégéből, most nagyobb pályán próbálkozik.
  • Zuckerberg szinte szürke alaknak tűnik mellette.

“Ahogy gondolom tudjátok, elhagytam Oroszországot. Találtunk magunknak egy átmeneti helyet Közép-Európában, most a végleges megoldást keressük. Új otthont keresünk egy olyan országban, ahol hagynak minket dolgozni, és tiszteletben tartják a szólásszabadságot”

- írta a Facebookon múlt héten Pavel Durov. Igen, a Facebookon, vagyis azon az oldalon, amit saját fejlesztésű közösségi oldalával, a Vkontakte-tal orosz nyelvterületen simán lenyomott.

Vk > Fb

A Vkontakte 2006-ban indult, mára 240 millió felhasználója lett, kinézetében a Facebook régebbi változatára hasonlít, és lényegesen meghatározóbb volt a világnak ezen a részén, mint az amerikai változat.

photo_camera Pavel Durov. Fotó: Nadine Rupp, Getty

A cég múlt héten Putyin közvetlen szövetségeseinek irányítása alá került. A történetről itt írtunk részletesebben, a lényeg, hogy Durov fokozatosan kiszorult saját vállalata irányításából, miután nem volt hajlandó együttműködni az orosz hatóságokkal.

Nem árulja el a felhasználókat

Nem volt hajlandó például kiadni ukrán tüntetők adatait.

“Ez nem csak törvényellenes lenne, de az ukránok elárulása is, akik ránk bízták az adataikat.”

Meg akarták szerezni tőle Alekszej Navalnij ellenzéki vezető támogatóinak adatait is, ebben sem működött együtt.

“Oroszországban elkerülhetetlen volt, hogy erre a sorsra jussunk. Legalább hét évet megéltünk, és elértünk sok mindent. Ennek egy részét pedig már nem lehet visszafordítani.”

A Mátrix-rajongó anarchokapitalista geek

A 29 éves Durovot rendszeresen szokták az orosz Zuckerbergként emlegetni, ami története alapján adja is magát. Személyeisége viszont sokkal érdekesebb.

Durov akadémikusok gyermeke, Olaszországban nőtt fel. Fiatalon megtanult programozni, matematikus bátyjával több közös projektje is volt. Szentpéterváron járt egyetemre, de 2006-ban otthagyta, hogy csak a Vkontakte-tal foglalkozzon.

Ahogy a cég befutott, működése közelről nézve valahogy úgy nézett ki, mintha a Szilícium-völgyben történt volna ugyanez: egy menő irodában, tele sportcipős, tizenéves programozókkal. Durovnak több százmillió dolláros vagyona lett, közben viszont nem nagyon bújt ki a geekbőréből. Egyáltalán nem iszik és dohányzik, és nem engedi alkohol- és cigarettamárkáknak, hogy az oldalán hirdessenek.

Akkora rajongója például a Mátrixnak, hogy még úgy is öltözködik, mint Neo. Anarachokapitalista kiáltványokat ír, közben egyszerre híve Che Guevarának és a Repülő Spegettiszörny Egyházának.

Repültek a rubelek

A nyilvánosságot nem keresi különösebben, eddig nem sok interjút adott. Azzal viszont elég nagy feltűnést keltett, amikor 2011-ben irodája ablakából pénzből hajtogatott papírrepülőket dobált az utcára, és figyelte, ahogy az emberek összeverekednek érte.

Egy korábbi felvásárlási kísérlet után így üzent:

photo_camera Russian Look/ZumaPress.com

Az orosz hatóságok egy alkalommal azzal vádolták, hogy elütött egy rendőrt. Azzal védekezett, hogy autója sincs, de az ügy - amit később ejtettek is - arra mindenképp jó volt, hogy átkutassák a Vkontakte irodáját.

Nagyobb pálya

A történetet tehát akár el is lehetne intézni annyival, hogy a szabadságot kereső vállalkozó és a szabadságot elfojtó Oroszország nem férhetnek össze. És ez nem is lenne nagy tévedés - az internetre, ami Putyin a CIA találmányának tart, nehéz idők járnak most Oroszországban, az új törvények akár a Google-t és a Facebookot is kiszoríthatják, ha nem tárolnak adatokat felhasználóikról orosz szervereken.

Ezzel együtt sem csak ennyiről szól Durov története. Ahogy a Financial Times moszkvai tudósítója írja, már jó ideje ki akarta magát próbálni nagyobb pályán, és az világos lett, ez a Vkontake-tal nem fog menni. A NSA-ügy kirobbanása után például biztonságos chatapplikációt is fejlesztett Telegram néven. De még ez sem a végállomás, a világpiacra akar betörni.

photo_camera Nadine Rupp/Getty Images

Ehhez pedig első lépésben felveszi St. Kitts és Nevis állampolgárságát. Egy fiatal orosz Vkontakte-felhasználó pedig azt mondta az International Business Timesnak:

"Valószínűleg nem sok idő kell ahhoz, hogy a Vkontakte mostantól a hatóságok minden kívánságát teljesítse."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.