Az ország sok részén nincs olyan máj, amit transzplantálni lehetne

Egészségügy
2014 április 29., 10:36
comments 150
  • Hat évvel ezelőtt, mikor épp lesöpörtek egy nemzeti alkoholstratégiát az asztalról, Tbg-vel munka közben végigittunk egy napot, és filmet készítettünk belőle. Közben igyekeztünk bemutatni, hogyan úszik az ország az alkoholban. Nézzék meg: Magyar vagyok, alkoholista
  • Állítólag elkészült egy újabb Nemzeti Alkoholstratégia. Még nem nyilvános, és senki nem nyilatkozhat róla.
  • Nem először készül ilyen, csak eddig az volt a menetrend, hogy a kormányok megrendelték, majd ment a süllyesztőbe.
  • Dr Koós Tamás a 2006-os és a mostani alkohol-szakpolitikai koncepció létrehozásában is részt vállalt. 2008-ban interjút készítettünk vele. Nagyon aggasztónak tartotta az itthoni helyzetet, és azóta nem sok minden változott.
  • A legnagyobb problémák akkor ezek voltak:
  1. Magas az alkoholfogyasztás társadalmi elfogadottsága.
  2. Rossz a fogyasztási konstelláció, tehát magas a tömény italok aránya.
  3. Az akkor még illegális házi pálinkafőzés.
  4. Az alkohollobbi lehengerlő befolyása.

Az alkohol százmilliárdos károkat okoz

Az egészségügyi károk mellett jelentős kárt okoznak, akik az alkohol miatt nem vagy nagyon rosszul dolgoznak. A baleseteketért, garázdaságért és az emberölések jelentős részéért is az alkohol a felelős.  Az alkoholista legtöbbször terrorizálja, szétrombolja a családját, elissza a pénzt. És a hajléktalanság problémájában is vaskosan benne van a pia.

alkohol1

Magyarország lakosai az alkohol miatt rengeteg aktív életévet elveszítenek, kevesebbet termelnek, viszont kezelésük sokba kerül. Az akkori adatok szerint:

Évente 300-500 milliárd a közvetlen kár. Ezzel áll szemben a 60-75 milliárdos adóbevétel.

1/3 sör, 1/3 bor, 1/3 tömény

Magyarországon nagyon rossz az alkoholfogyasztás struktúrája. Nagyon magas az elfogyasztott tömény alkohol, és ezen belül is nagyon magas az akkor még teljesen illegálisan előállított tömény alkohol aránya (még mindig 2008-ban járunk). Ez a lehető legszerencsétlenebb konstelláció, ami előfordulhat. A Magyarországon elfogyasztott alkoholnak harmada sör, harmada bor, harmada tömény. Tehát ugyanannyi liter töményet iszunk, mint sört. És ez az 1/3 tömény rettentő sok. Ráadásul az elfogyasztott tömény alkohol fele nálunk illegális volt. Ez az otthon, a kuktában vagy akárhol kotyvasztott házi pálinka, ami rendkívül egészségkárosító. (2010. szeptember 27. óta a pálinkafőzés otthon legális)

Európában mi iszunk a legtöbbet

Az akkori durva számítások szerint nyolc-kilencszázezer problémás ivó és alkoholbeteg van Magyarországon. És ebből 250-350 ezer biztosan függő. (Az alkohol olyan súlyos függőséget okoz, mint a heroin.)

Májzsugor okozta halálban bajnokok voltunk Európában. (Az Egészségügyi Világszervezet 2013-as jelentése szerint hazánk első helyen áll Európában az alkohol okozta rákbetegségben elhunytak számát tekintve: évente 10 ezer ilyen haláleset történik Magyarországon.) Az alkohol a harmadik leggyakoribb halálozási ok.

Magyarországon, minden ember 17 liter tiszta alkoholt fogyaszt el évente. Ez 42 és fél üveg tömény. Utánunk a litvánok következtek 16,5 literrel. A nagyivónak gondolt Svédországban ez a szám 8,5 liter.

alkohol2A kultúránk része

A magyar társadalom rendkívül toleráns az alkoholfogyasztással szemben. Jó példa erre a névnapi pezsgőzés a munkahelyeken, vagy például a teljesen bevett parlamenti italozás törvényalkotás közben. A képviselők sosem felejtik el hangsúlyozni, hogy a kulturált alkoholfogyasztás egy remek dolog, és hogy kultúránk fontos része a bor, a pálinka, meg a cseresznye ízű szeszesital.

photo_camera Ennyit iszik egy magyar egy év alatt.

Az alkoholreklámok jelentős része fiataloknak szól. Gondoljunk csak az egyetemi bulikat elárasztó welcome drinkekre, italakciókra, ivós játékokkal csábító hosztesz lányokra.

Pártok feletti egyetértések

Az alkohollobbi elképesztően hatékony Magyarországon. Minden eddigi kormánynál képes volt elérni, hogy a kérdés napirendre se kerüljön. Kökény Mihály egészségügyi minisztersége alatt, 2006-ban készült egy nagy, átfogó alkoholpolitikai dokumentum és stratégia. Mikor megkérdeztük, hogy ezt a kormányülésen hogyan fogadták,  Kökény Mihály ezt válaszolta:

Nem került oda. Tárcaközi egyeztetésen, rangsorolásnál kiesett.

A fideszes Balog Zoltán, most az Emberi erőforrások minisztere 2008-ban nyilatkozott nekünk, és elmondta: szeretett volna az alkohol reklámja ellen egy komoly módosító javaslatot beadni, de az "ilyen-olyan barátai végül lebeszélték róla". Nem akart darázsfészekbe nyúlni, és úgy látja:

Mintha itt érvényesülnének nagykoalíciók, pártok feletti egyetértések.

A nekünk 2008-ban nyilatkozó Dr. Koós Tamást most is megkerestük, de egyelőre nem nyilatkozhat az új szakpolitikai programról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.