Megfejtették, hogyan lehet győzni Kő-papír-ollóban

meghökkentő tudomány
2014 május 01., 07:48
comments 35

Nagyon fontos tudományos eredmény! Játékelmélettel foglalkozó kutatók már régóta vizsgálták, mi a legjobb stratégia, amit alkalmazni lehet a játék során.

Nagyon sokáig az volt a konszenzusos megállapodás, hogy

figyelem!

az a legjobb, ha

összevissza, véletlenszerűen választunk fegyvert.

Hosszabb távon így ugyanolyan valószínű, hogy nyersz, döntetlent érsz el vagy vesztesz. A játékelmélet sokat foglalkozik ezzel, a Nash-egyensúly is ilyesmire épül.

Ami pedig a legizgalmasabb, hogy kutatások szerint a játékosok általában pont így is játsszák a játékot. Sok megfigyelt játék alapján ez a leggyakrabban kialakuló stratégia.

Ezt az eredményt támadta meg most egy kínai kutató,  Zhijian Wang. Szerinte bármennyire is véletlenszerűnek tűnik a legtöbb játékos eszközválasztása, valójában van benne megjósolható minta.

Zhijan társaival 360 diákkal kezdett kísérletbe. 60 hat fős csoportra osztották őket. Minden csoportban mindenki 300 meccset játszott, miközben mindent alaposan dokumentáltak.

őpapírolló

Volt jutalom is, minden megnyert meccsért kisebb összeget fizettek. Sőt, variálták komolyabban a jutalom mértékét is, két csoport között akár százszoros pénzkülönbség is járhatott egy győzelemért.

A kutatásnak pedig meglepő eredménye lett. Átlagosan minden csoportban minden játékos háromból egyszer választotta az egyes fegyvereket. Azaz pontosan úgy, mintha véletlenszerűen választott volna.

De alaposabb elemzés egy mélyebb mintát is megmutatott a viselkedésükben. Az eredmények szerint azok, akik nyertek, hajlamosak voltak beleragadni egy sorozatba, míg azok, akik vesztettek, ugyanezt a sorozatot vették fel, csak fordított irányba.

Ezt a fajta reakciót, amit amúgy a játékelmélet jól ismer, még sosem szúrták ki kőpapírollóban, de a kutatók szerint csak azért, mert eddig túl kicsi léptéket vizsgáltak csak.

A játékban olyan közösségi ciklikus mozgás van, amit nem lehet megérteni a Nash-egyensúly elve alapján, de az empirikus alapokra épített feltételes válasz-reakció megmagyarázhatja a kutatók szerint.

Ezek alapján egy 'ha nyersz, maradsz, ha vesztesz, váltasz' stratégia húzódhat a stratégiaválasztás mélyén, Zhijan ezért kollégáival a jövőben a játék pszichológiai aspektusait akarja továbbkutatni.

A mostani eredmény legfontosabb hozadéka, hogy sokan ezután könnyebben legyőzhetőek lesznek kőpapírollóban. Vagy nem. (via TechnologyReview)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.