A tíz legtutibb Home Office meló

hirdetés
2014 május 08., 10:40
comments 30
ad

Mindenhol jó, de legjobb otthon. Akár még dolgozni is? Nos, Neil Armstrong, Julianus barát vagy Columbus nehezen tudta volna megoldani, hogy otthonról végezze a napi mókuskerék-taposást, de hát akkor még nem is volt szélessávú net. Bezzeg ma! Szinte bármit meg lehet csinálni otthonról, ha nem szeretjük a metrószagot, a dugóban ücsörgést – vagy ha kisbabánk alvásidejét szeretnénk pénzkereséssel tölteni sorozatnézés helyett. Ha belegondolunk, tényleg hátborzongató, milyen melókat el nem lehet ma már végezni otthon, a kanapéról.

1, Mars-expedíció vezetés

Ezt még Lem sem gondolta volna: a mai űrhajósok nem holdi kősivatagban bujkálnak őrült bányarobotok elől, mint Pirx, hanem inkább kerekes robottal mászatják meg a Mars hegyeit. Csak elég nagy teljesítményű adó kell a háztetőre és a NASA mérnöke két pelenkázás között küldheti el a Rovert egy érdekes kavicsért a mobiljáról.

marsrover

2, Hittérítés

Ha Julianus barát fejében ma ötlene fel, hogy megkeresi és megtéríti az ősmagyarokat, nem a sarukötéssel kezdené. Inkább nekiállna fórumokat guglizni a „pálinka”, „kolbász”, „töltött káposzta” szavakra a .ru domain-tartományában. Aztán mehetnének is a meghívók egy új facebook-csoportba a Vatikán oldala alá. Mindehhez elég lenne egy mobilnetes laptop a cellájában.

vatikan

3, Világbirodalom-építés

Hátborzongató, hogy már egy hadjáratban folytatott légitámadáshoz sem kell felkelni a fotelből, még akkor sem, ha az ember támadórepülők pilótájaként terjeszti a demokráciát. Stresszes meló és elég rossz az imidzse, de a lehetőség adott, hogy egy óceánon arrébbról bombázzunk, rakétázzunk.

4, Rendőrködés

Orwell a fenekét verdesné a földhöz örömében, ha látná, mennyire bejöttek a látomásai – ha nem is 1984-ben. Egy igazán haladó rendőrkapitányságon már most is létre lehet hozni azokat a munkaköröket, amelyekben a közeg otthonról lesheti a térfigyelő kamerák képeit és pár kattintással tolná a szabálytalan autósok rendszámait a közigazgatási bírság kirovórendszerébe. Sőt: már az elektromos sokkolás otthonról irányítása is megoldott.

Customs and Border Protection announced the latest addition to i

5, Vállalatbirodalom-vezetés

Emlékeztek még Pete-re, Monica (egyik) pasijára a Jóbarátokból? Meg arra, hogyan irányította cégbirodalmát már 1997-ben otthoni tévékonferencia-terméből? Mennyivel könnyebb dolga lenne most egy erős notebookkal, mint azzal a böszme nagy tévével!

6, Rocksztár

No nem, egyelőre ez nem megy. Szó se róla, vicces, ahogy robotok csinálják a ricsajt a színpadon, de nem hinnénk, hogy ez a robottrombitás:

valaha össze tudna szedni annyi rajongót és CD-vásárlót, mint Lagzi Lajcsi. Még akkor sem, ha ez csak egy távirányítású avatar és tényleg Galambos úr fújja valahol a hangszert egy lézerszkenner-szobában. Nem, a rocksztársághoz kell a színpadi jelenlét, tehát otthonról csak akkor oldható meg a munka, ha a sztár véletlenül pont a Wembley Arenában lakik.

7, Császárság

Palpatine szenátor is csak néha látogatta meg személyes feddésre beosztottját, Mr. Vadert. Többnyire otthonról instruálta, 3D mobileszközzel, fényévnyi távolságokból is real-time mobilkapcsolattal.

sw

8, Újságíró

Üdv néked, Wikipédia, hozsánna, google news search, dicsértessék a Youtube-beágyazás! Amióta ezek vannak, a magunkfajta firkászoknak szinte ki sem kell mozdulni a négy fal közül a munkához - kivéve, ha valami jó kis valódi, aktuális történés zajlik, a fene egye meg. Mindenesetre jó jel, hogy már a forradalmak nagy részét is facebookon bonyolítják le a polgárok és a politika egyre komolyabb része zajlik a parlament helyett inkább twitter-profilokon.

9, Ingázás

A 22-es csapdájának jegyében hamarosan már magát az ingázást is elintézhetjük úgy, hogy közben ki sem tesszük a lábunkat otthonról. A Google autonóm járművei pár éve még egzotikus bohóckodásnak tűntek, de manapság az autóipar nagyon rágyúrt a vezető nélküli autózásra. A Volvo adta ki a legfrissebb közleményt a témában – egyelőre persze még ott kell ülni a kocsiban akkor is, ha nem vezetünk, de hamarosan talán már ezt is mellőzhetjük és elküldhetjük az üres kocsit az irodába, fedélzetén egy kis drónnal a céges ingyenkávéért meg bugázható post-itért, gemkapocsért.

volvo

10, Szinte bármi?

Fura, hogy annyi ember kerekedik fel nap, mint nap, hogy a világ bármely pontjáról elvégezhető munkáját ne azon a ponton végezze, ahol éppen van, hanem máshol. Főleg az állami szektorban tűnik magától értetődőnek ez a 8-16 vagy 9-17 órai irodaidő – holott igen sok munkakör irodai része főként kávézásból és beszélgetésből áll, az effektív részt meg egy elektronikai rendszer végpontján, egy elvileg bárhol lerakható laptopon is el tudná végezni sok-sok ember. Hetente, havonta párszor persze jó és hasznos személyesen is találkozni a kollégákkal, de minden nap – a legtöbb irodai melóban a napi bejárás tök felesleges, stresszes és környezetterhelő. Szerinted nem?

A Telenor és a Microsoft idén 2. alkalommal szervezi a Dolgozz Otthonról Napot. Lényege, hogy aki irodában dolgozik, annak lehessen néha otthonról vagy a neki legkellemesebb környezetből dolgozni, alkalmanként 1-1 napot. Ezt a kultúrát hirdeti a program, május 10-én pedig arra buzdítanak, hogy a lehető legtöbben dolgozzanak irodán kívül. Erre a napra egy flashmobot szerveznek a margitszigeti Holdudvarban, ahol 10.30-tól sok-sok ember dolgozik majd egyszerre, irodán kívül és még hibrid táblagépet is lehet nyerni. Gyere: https://www.facebook.com/events/1396272537324516/ 

dolgozz_otthonrol_nap

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.