Amerikai zsoldosok harcolnak Ukrajnában

külföld
2014 május 11., 10:37
comments 455
photo_camera Ukrán harcos. Fotó: AFP/ GENYA SAVILOV

Négyszáz amerikai zsoldos harcol Kelet-Ukrajnában a kijevi kormány oldalán - írta a Bild am Sonntag német lap hírszerzési értesülések alapján. Az ugyanakkor egyelőre nem egyértelmű, ki bérelte fel őket.

A legerősebb magánhadsereg

A berlini kancellári hivatalban április 29-én tartott értekezleten a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) képviselői arról tájékoztatták a kormányt, hogy az Academi – korábbi nevén Blackwater – amerikai biztonsági cég 400 zsoldosa dolgozik Ukrajna keleti részén a hadsereggel és a rendőrséggel együttműködve. A világ legerősebb magánhadseregét fenntartó társaság fegyveresei gerillaakciókat szerveznek, amelyekkel az oroszbarát szakadárokat próbálják megtörni.

Az Academi ukrajnai tevékenységéről először a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség számolt be néhány hete. Szerintük a zsoldosok az ukrán rendőrség Szokol nevű különleges egységek egyenruháját viselik. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pedig azt mondta, hogy az Academihez tartozó Greystone 150 fegyverese harcol az ukrán hadsereg oldalán.

Badarság és propaganda

Az Egyesült Államok kijevi nagykövete, Geoffrey Pyatt badarságnak nevezte ezeket az állításokat, az Academi pedig egy március 17-én kiadott sajtóközleményben tagadta és orosz propagandának minősítette a társaság ukrajnai szerepvállalásáról szóló híreket.

A BND-nek viszont éppen az amerikai partnerszolgálatok erősítették meg, hogy a magánhadsereg fegyveresei fedett műveleteket hajtanak végre Ukrajnában.

Caitlin Hayden, az amerikai elnöki hivatal nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője nem kommentálta az amerikai titkosszolgálatok és Németország együttműködésének részleteit. A BND nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Egyértelmű parancs

A Bild am Sonntag írása szerint  a BND a kancellári hivatalban tartott hírszerzési helyzetértékelő tanácskozáson arról is tájékoztatta a kormányt, hogy az orosz hadsereg felső vezetésének az informatikai hírszerzéssel foglalkozó amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által rögzített és megfejtett rádióüzenetei alapján az orosz légierő szándékosan megsértette az ukrán légteret. Az üzenetek alapján orosz gépek pilótái egyértelműen azt a parancsot kapták, hogy hatoljanak be a szomszédos ország légterébe.

Ezzel kapcsolatban Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök április 26-án azt mondta, hogy orosz katonai repülőgépek aznap éjjel hét alkalommal megsértették az ukrán légteret, azzal a szándékkal, hogy provokálják Ukrajnát és háborút idézzenek elő. A Kreml tagadta az ukrán kormányfő állítását, de az NSA bizonyítékai alapján a moszkvai vezetés hazudott – írta a német lap.

Amerikai segítség

Ukrajnában tevékenykedő zsoldosokról pedig korábban is szóltak hírek. Kínában például elterjedt, hogy napi 1500 dollárért lehet harcolni az oroszok ellen, emiatt rengetegen jelentkeztek Ukrajna pekingi nagykövetségén – ez azonban nem volt igaz. Beszéltek brit zsoldosokról is, de erre sem volt egyértelmű bizonyíték.

Washington azt hivatalosan is bejelentette, hogy juttat bizonyos segítséget az ukrán egységeknek, de ezek “nem halálos fegyverek”. Amerikai támogatást pedig biztosan kaptak az ukrán forradalomban részt vevő csoportok. (MTI/Bild/Independent/Vocativ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.