Cseh Tamás-programot indít a kormány

KULTÚRA
2014 május 12., 12:10
comments 66
  • A 2010 után megszüntetett PANKKK-programhoz hasonló programba kezd most a kormány.
  • Cél a kezdő zenekarok és a vidéki helyszínek helyzetbehozása.
  • Meg betörés a külföldi piacokra.

Balog Zoltán miniszter/NKA-elnök még 1976-ban ismerkedett meg Cseh Tamással egy művelődésházban rendezett koncert után. Majd egy kocsmában beszélgettek tovább. Ezt maga a miniszter mesélte el egy hétfői sajtótájékoztatón, ahol a Cseh Tamás-program indulását harangozták be L. Simon László kormánybiztossal közösen. De hogy miért pont a 2009-ben elhunyt énekes nevére húzzák fel a pénzosztó programot, arról több nem igazán derült ki.

Az viszont igen, hogy honnan van erre pénz. 2013 októberében módosították úgy a szerzői jogi törvényt, hogy a jogkezelők kulturális támogatásának lehetősége átkerült a Nemzeti Kulturális Alaphoz és az üres adathordozók után járó jogdíjak negyedét is magukhoz terelték.

Ez évente nagyjából egymilliárd forintot jelent. Ennek a pénznek egy részéből indítanak most programot.

Pályázhatnak majd első hanganyag és klip rögzítésére készülő zenekarok, lesz alapprogram arra, hogy olyan vidéki helyszínekre is lehessen koncerteket szervezni, ahol a kevés néző miatt piaci alapon nem érné meg, és indul menedzser- meg szakemberképzés is.

Indul emellett egy felvilágosító kampány is, hogy letölteni bizony lopás, és a szellemi termékek sincsenek ingyen. Lesz pályázati alprogram az emlékezés serkentésére, a magyar könnyűzene múltját feldolgozó kiadványokkal, sőt, Balog egy a projektből kinövő rockmúzeumot se bánna. Az utolsó alprogram pályázatait pedig azért írják ki, hogy a magyar zenekarok megjelenését segítsék a nemzetközi piacon.

L. Simon László szerint eddig éppen azért bírálták őket, mert 2010 után leállították a hasonló célokra létrehozott PANKKK-programot. De ezt csak azért tették, mert egy átgondoltabb rendszert akartak létrehozni helyette. Ez lett mostanra kész.

A programra három éven át garantáltan százmillió forintot biztosít az állam, de ez az összeg még nőhet, attól függően, hogy mennyi pénz folyik be a jogdíjakból. Az első év százmilliójához további háromszázat még hozzácsaptak, ezt már az idei évre kalkulált jogdíjak alapján tették. Az Artisjushoz évente nagyjából négymilliárd forint folyik be üres adathordozói díjból. Bár ezt sokan nem tudják, de ilyen jogdíjat fizetünk minden Magyarországon megvásárolt okostelefon, pendrive, merevlemez és üres CD után. Ennek negyede megy az NKA-hoz.

Simán egy Cseh Tamás-dalszövegbe is belefért volna az a jelenet, hogy miután L. Simon elmondta, hogy hogyan lesz a program, kinek mire hogyan fognak fizetni, a végén mellékesen bejelentette, hogy ő amúgy múlt héten lemondott az NKA alelnöki posztjáról, mert az új törvényi szabályok szerint összeférhetetlen, ha parlamenti képviselőként állami pénzek kiosztásáról dönthet. De ez persze nem jelenti azt, hogy valahogy ne venne részt az NKA munkájában, csak majd nem hivatalos minőségben, hanem mint tanácsadó lesz ott Balog mellett.

Cseh Tamás nevének használatához a zenész özvegye és a Cseh Tamás Alapítvány is hozzájárult. A tájékoztatónak elég hamar vége lett, Balognak sietnie kellett a parlamentbe, ahol Orbán Viktor mellett fogadta Fekete Györgyöt, a Magyar Művészeti Akadémia elnökét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.