Megtudtuk, miért csúszik valójában a Bubi

közlekedés
2014 május 12., 13:44
comments 97

Eredetileg úgy volt, hogy idén április elején elindul a Bubi, a budapesti bérbicikli-hálózat, és március 31-én menetrend szerint meg is örültünk neki, hogy megjelentek a biciklik a tárolókban.

bubi10

Most május 12. van, a Bubi még mindig nem üzemel, és a BKK nem is nagyon hajlandó megmondani, hogy mikor fog. Legutóbb a múlt héten érdeklődtünk, akkor ezt a semmitmondó választ kaptuk, bármilyen dátum nélkül:

A belső próbaüzem lezárása után indul el a nyilvános próbaüzem, melynek a résztvevőit hamarosan toborozzuk. Csak a nyilvános próbaüzem sikeres teljesítését követően adjuk át a rendszert, melynek pontos időpontjáról azt követően döntünk, hogy a vállalkozó kijavította a jelenleg tapasztalható kisebb szoftveres hibákat.

A tárolókhoz tartozó automatákon az elmúlt hetekben megjelent ugyan egy szemérmes, sárga ragasztószalag, miszerint tesztüzem van,

1bubi_krt2

de a szalagokat mostanra vagy lelopták, vagy lekoptak maguktól, vagy szemből nem látszanak.

1bubi_krt4

Mivel egyébként minden úgy néz ki, mintha működne, a városban teljesen hétköznapi látvány az automatákat böngésző vagy a telefonját nyomkodó turista vagy helyi erő, aki egy ideig olvasgatja a feliratokat, őgyeleg a biciklik körül, aztán tanácstalanul távozik.

1bubi_korut

1bubi_hosok

1bubi_nyug2

Na de mi a késés valódi oka a "kisebb szoftveres hibákon" kívül?

Ha figyelmesen megnézik archív képeinket, láthatják, hogy a március végén a parkolókba kitett biciklik első csomagtartója így nézett ki:

bubi19

A változás, hogy a biciklik első csomagtartójában most megjelent egy ormótlan, ronda, fémszínű doboz, benne egy ovális fekete hajlított fémdarabbal, ami leginkább egy bukókeretre hasonlít. No, az a lakat.

1bubi_lakat

Alaphelyzetben a bicikliket az első kerékagynál elhelyezett szerkezettel lehet dokkolni a tárolóhoz. Igen ám, de mi van akkor, ha a tárolóban, ahol le szeretnénk tenni a biciklit, minden dokkoló foglalt? Erre az vészhelyzetre minden tároló mellett ott egy egyszerű korlát, amihez oda lehet lakatolni a bubis biciklit. A bankkártyás fizetéshez és a GPS-es nyomon követéshez képest nem feltétlenül 21. századi, de alapjában véve bevált módszer.

Csakhogy eddig lakat nem volt a bubis bicikliken. Mostanra lett az is. Információink szerint a másik változtatás, hogy a bicikliket, ha elindul a rendszer, nemcsak a helyszíni automatákból, hanem számítógépről, mobilról is ki lehet majd kölcsönözni - ezt is meg kellett oldani, és emiatt csúszott immár több mint egy hónapot az átadás. Az biztos, hogy nemsokára indul a nagyteszt, és értesüléseink szerint június elején akár el is indulhat a Bubi, bár ezt hivatalosan senki nem hajlandó se cáfolni, se nem cáfolni.

A vészkikötőket addig is boldogan használják a nem bubis, hanem sima biciklisek. Saját lakattal.

1bubi_pot1

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.