100 kínainak vélt gyárat rongáltak meg vietnami munkások

külföld
2014 május 14., 08:16
comments 16

Több mint száz, kínai tulajdonúnak vélt gyárat rongáltak meg és fosztottak ki vietnami munkások a zavargásokká fajuló Kína-ellenes tüntetések során Dél-Vietnamban – közölték a helyi hatóságok.

A zavargások helyi idő szerint tegnap este kezdődtek két, az ország déli részén lévő, szingapúri tulajdonú ipari parkban, ahol munkások ezrei tüntettek a két ország dél-kínai-tengeri területi vitája miatt. A munkások kínainak vélt gyáregységeket támadtak meg, pedig közülük több nem is kínai, hanem tajvani tulajdonú.

Ma reggel motoros tüntetők köröztek az ipari park körül vietnami zászlókat lengetve, az ottani üzemekben leállt a munka. A zavargások miatt kb. 500 embert őrizetbe vettek rablás és gyújtogatás gyanújával a vietnami hatóságok. A tajpeji vezetés szerint az incidensek során legalább két tajvanit is megsebesítettek a tüntetők. Hivatalos források szerint a munkások körülbelül száz gyárépületet rongáltak meg, ebből tízben gyújtogatás történt.

photo_camera Fotó: CDVN / Reuters

Kína közölte, hogy vészhelyzetként tekint a helyzetre, Vietnamot pedig provokátornak minősítette. A kommunista Vietnamban alapvetően tilosak a tüntetések, de most engedélyezték őket a hatóságok, mivel a politikai rendszer bírálata helyett az ország külpolitikai célkitűzései melletti kiállásra szerveződtek. Egyes tisztviselők szerint a helyzet kezd megfékezhetetlenné válni, és szakértők arra figyelmeztettek, hogy ha egyszer „kiengedték a szellemet a palackból”, nehéz lesz visszatuszkolni.

A kínai-vietnami területi vita azután éleződött ki, hogy május elején kínai olajfúrótornyot vontattak a Paracel-szigetek közelébe. Peking 1974-ben vonta ellenőrzése alá a szigeteket, amikre Vietnam is igényt tart, akárcsak a környező vizekre. Hétfőn a fúrótorony mellett vízágyúkkal lőtte egymást a két ország parti őrsége, az előző héten pedig kínai hajók szándékosan, orral nekimentek vietnami hajóknak.

Korábban a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN), aminek Vietnam is tagja, és John Kerry amerikai külügyminiszter is aggódott Kína lépései miatt. Szakértők értetlenül állnak Kína lépésével szemben, mivel a közelmúltban Peking és Hanoi kapcsolatai javult. (MTI, Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.