Hét év a padlóba betonozott Szlávy Bulcsú megöléséért

bűnügy
2014 május 14., 12:16
comments 14

7 év 3 hónap. Ennyire ítélte a bíróság most már jogerősen Wappler Lászlót előre kitervelten elkövetett emberölés miatt. Wappler társaival 1997-ben az alvilág egyik legjelentősebb figurájával végzett.

Az áldozat, Szlávy Bulcsú a rendszerváltás környéki klasszikus gengszterpályát járt végig, még pártot is alapított, 1997-ben azonban eltűnt. Nem úgy, hogy lelépett volna, mert az is előfordult, 1993-ban Spanyolországban bujkált, egy évvel később fogták el nemzetközi körözés alapján, és adták aztán vissza Magyarországnak. Hanem tényleg.

2004-ben került elő a holtteste, egy XII. kerületi ház garázsának lebetonozott szerelőaknájából. Wappler László próbálta kiemelni onnan, hogy másik helyre rejtse el a rendőrök elől. De rajtakapták.

Egy közösülés lenne az oka?

Az ügyészség szerint a gyilkosság hátterében az állt, hogy Szlávy megerőszakolta Wappler barátnőjét. Ezért jött a bosszú. A vádirat szerint az történt, hogy Szlávy zárás után megjelent egy balatonfüredi night cluban (amit tőle bérelt Wappler), felkeltette Wappler barátnőjét, kiszolgáltatta magukat, majd közösültek is a nővel (a nyomozás során nem derült ki, hogy erőszak volt-e vagy közös döntés). Aztán Szlávy elment aludni. Másnap délben elment. A nő pedig felhívta Wapplert, és elmesélte neki, hogy Szlávy ott randalírozott a bárban, de a közösülésről nem mondott semmit. Azt Wappler azután hallotta vissza, hogy Szlávy elkezdett hencegni az ismerőseinek. A nő szerint erőszak történt, Wappler pedig egyrészt azzal fenyegetőzött, hogy rendőrségi kapcsolatain keresztül lecsukatja Szlávyt, másrészt "anyagi jóvátételt kért a közösülés miatt". Szlávy viszont nem akart fizetni, mert szerinte erőszakról szó sem volt. A fegyverbeszerzés után ebből lett a gyilkosság, mármint az ügyészség szerint.

Szlávyt Wappler budaörsi irodájában lőtték le, közvetlen közelről. Aztán szőnyegbe csavarták, és elvitték egy XII. kerületi házhoz, amit barátnőjének vett egy nappal korábban Wappler. A házban felújítási munkák zajlottak, így nem volt feltűnő, hogy egy korábbi szerelőaknát feltöltöttek betonnal, miután abba dobták Szlávy holttestét.

Amikor 2003-ban újra elővették az ügyet, Wappler megtudta, hogy a rendőrök őt gyanúsítják. Ezért akarta feltörni a betonsírt, és máshova elrejteni Szlávy holttestét. De rajtaütöttek a rendőrök.

De valójában csak maffiaháború

Ezt az egész bosszúállós sztori azonban lényegében hülyeségnek nevezte az elhúzódó bírósági eljárásban ma, harmadfokon jogerős döntést hozó bíró. Az indoklása szerint a gyilkosság indítéka egyszerűen az volt, hogy az Aranykéz utcában 1998-ban meggyilkolt Boros Tamás át akarta venni 1997-ben Szlávy balatoni érdekeltségeit. Boros egyébként rendőrségi informátor is volt.

A bíró azt mondta: az ügyészség feltételezései arról, hogy miként történhetett Szlávy kivégzése, olyanok, "mintha egy gyenge filmet néznénk". A tanácselnök szerint a móri ügy kudarcos bizonyítási technikája ismerhető fel a bűnüldöző hatóságok jelen eljárásában is.

A Balaton környéki hatalmi harcot támasztja alá a bíró szerint többek között az, hogy Boros emberei már Szlávy eltűnésének másnapján kirámolták ingatlanát - ami azt valószínűsíti, hogy tisztában voltak Szlávy halálával -,

az áldozat kutyája Borosé lett, kondigépe pedig az ügyben másodrendű vádlott N. Gáboré.

A szóbeli indoklás szerint N. Gábor feltehetően szép karriert futott be: Boros irányítása alatt átvette Szlávy balatoni érdekeltségeit, ám szerepe nem bizonyított, erkölcsi bizonyítványa tiszta. Ő volt az, akit az ügyészség azzal gyanúsított, hogy odacsalta Szlávyt a gyilkosság helyszínére. Őt felmentette a bíróság, ahogyan a harmadrendű vádlottat, B. Lászlót is, aki az ügyészség szerint meghúzta a ravaszt. A bíró jelezte, hogy miután éveket töltöttek előzetes letartóztatásban, kártalanítási eljárást indíthatnak.

Wapplernek sem kell már börtönbe menni

Wappler esetében viszont a bíró szerint bizonyítható, hogy egy előre kitervelten elkövetett emberölés bűnsegédje, aki közreműködött a holttest szállításában is. 

Nehéz lenne azt állítani, hogy Wappler semmit sem tudott a történtekről - fűzte hozzá a tanácselnök, aki szerint Szlávyt feltehetően "felkínálták" Borosnak.

Viszont Wapplernek sem kell már újra börtönbe mennie, hiszen 2004-től több mint fél évtizeden át előzetes letartóztatásban volt, és így a várható kedvezményekkel letöltöttnek tekinthető a 7 év 3 hónap jogerősen kiszabott szabadságvesztése. (MTI alapján)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.