Mi van a borodban?

hirdetés
2014 május 15., 10:02
comments 35
ad
  • Többségünk természetes italként tekint a borra, mintha az 100%-ban szőlőből készülne. Hát ez nem mindig van így.
  • A hagyományos borkészítéshez szükséges egyetlen segédanyag a kén, amely természetes antioxidáns és antiszeptikus hatásal bír.
  • A jelenleg hatályos uniós szabályozás több tucat borászati kezelés és adalékanyag használatát teszi lehetővé.
  • Más élemiszerekkel ellentétben a bor címkéjén nem kell feltüntetni, mit tartalmaz és hogyan készült, csupán a kén, a tej- és tojásszármazékok használatát.

Bor

Van, aki szerint a bor az istenek itala, van, aki szerint a természet ajándéka, és így tovább, hogy a „hegy leve” és az „olümposzi nektár”-szerű magasságokat most ne is érintsük. De vajon tudja-e a Kedves Olvasó, hogy az éppen utoljára elfogyasztott pohár bora hogyan készült? Érdemes utánanézni már csak azért is, mert bizony azok vagyunk/leszünk, amit benyelünk.

image003_final

A „Mi van a borodban?” kampánnyal a Terra Hungarica mozgalom azt szeretné elérni, hogy azok a borszeretők, akik már tudatos élelmiszervásárlók, bort is tudatosan válasszanak, megismerve annak készítési módját, múltját, útját poharukhoz.

„McWine”

Sajnos a borok jelentős része áldozatául esett az uniformizáló tömegtermelés vívmányainak. Készítésükhöz sokan tucatnyi vegyszert és szintetikus adalékanyagokat használnak. Egy átlagos borászat ma már rutinszerűen nyúl a gyom- és rovarírtókhoz, felszívódó permetszereket fúj a szőlőre (amelyek maradványai a borban is megtalálhatóak), és nem elhanyagolható mértékben avatkozik be az erjedés természetes folyamatába.

De hogyan készül akkor a természetes bor?

Úgy, ahogyan a vegyipar mezőgazdaságba való betörése, tehát a XX. század dereka előtt, évezredek, évszázadok tradíciói azt kialakították. Kézi munkával, szerves trágyázással, odafigyeléssel a talajra, a környezetre, csupán őrizve a szőlő fejlődését, majd minimális beavatkozással a pincében. Az így születő autentikus bor a termőhely ízét adja vissza.

image002_final

„Gyerekek, kér valaki még egy pohár fordított ozmózist tanninporral”?

Mustjavítás, enzimek, tápsók hozzáadása. Hozzáadott aromásító fajélesztő, fachips. Érlelés mesterséges mikrooxidációval. Szűrés, derítés, stabilizálás aktív szénnel, cellulózzal, guargumi, gumiarábikum, zselatin hozzáadásával. Színanyagok, tanninpor hozzáadása, szükség esetén a bort molekuláira bontó fordított ozmózis géppel alkohol vagy egyéb nem kívánt elem elvonása (teljes listán elszörnyedni itt tessék!). Érdemes hát alaposan a poharunk fenekére nézni.

Bővebben, színesebben, NAGY NYEREMÉNYEKÉRT látogass el a mivanaborodban.hu oldalra!


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.