Van, aki szerint a bor az istenek itala, van, aki szerint a természet ajándéka, és így tovább, hogy a „hegy leve” és az „olümposzi nektár”-szerű magasságokat most ne is érintsük. De vajon tudja-e a Kedves Olvasó, hogy az éppen utoljára elfogyasztott pohár bora hogyan készült? Érdemes utánanézni már csak azért is, mert bizony azok vagyunk/leszünk, amit benyelünk.
A „Mi van a borodban?” kampánnyal a Terra Hungarica mozgalom azt szeretné elérni, hogy azok a borszeretők, akik már tudatos élelmiszervásárlók, bort is tudatosan válasszanak, megismerve annak készítési módját, múltját, útját poharukhoz.
Sajnos a borok jelentős része áldozatául esett az uniformizáló tömegtermelés vívmányainak. Készítésükhöz sokan tucatnyi vegyszert és szintetikus adalékanyagokat használnak. Egy átlagos borászat ma már rutinszerűen nyúl a gyom- és rovarírtókhoz, felszívódó permetszereket fúj a szőlőre (amelyek maradványai a borban is megtalálhatóak), és nem elhanyagolható mértékben avatkozik be az erjedés természetes folyamatába.
Úgy, ahogyan a vegyipar mezőgazdaságba való betörése, tehát a XX. század dereka előtt, évezredek, évszázadok tradíciói azt kialakították. Kézi munkával, szerves trágyázással, odafigyeléssel a talajra, a környezetre, csupán őrizve a szőlő fejlődését, majd minimális beavatkozással a pincében. Az így születő autentikus bor a termőhely ízét adja vissza.
Mustjavítás, enzimek, tápsók hozzáadása. Hozzáadott aromásító fajélesztő, fachips. Érlelés mesterséges mikrooxidációval. Szűrés, derítés, stabilizálás aktív szénnel, cellulózzal, guargumi, gumiarábikum, zselatin hozzáadásával. Színanyagok, tanninpor hozzáadása, szükség esetén a bort molekuláira bontó fordított ozmózis géppel alkohol vagy egyéb nem kívánt elem elvonása (teljes listán elszörnyedni itt tessék!). Érdemes hát alaposan a poharunk fenekére nézni.
Bővebben, színesebben, NAGY NYEREMÉNYEKÉRT látogass el a mivanaborodban.hu oldalra!
Kommentek
Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.