Kína fejleszési pénzek segítségével foglalhatja el Afrikát

külföld
2014 május 20., 18:16
comments 13

Soha nem tapasztalt összeg, 80 milliárd dollárnyi külföldi működőtőke-befektetés áramlik idén Afrikába az Afrikai Fejlesztési Bank legfrissebb jelentése szerint. Az összeg növekedése mögött főleg Kína áll, amelyik eddig is komoly összegekkel ruházott be a kontinensen.

A kínai gazdasági terjeszkedés miatt sokan aggódnak, arra gyanakodva, hogy az ázsiai szuperhatalom beruházásai révén szerez politikai szövetségeseket, és jut hozzá ritka nyersanyagokhoz a térségben.

A kínai kolonizálás legújabb állomása egy kétmilliárd dolláros befektetési társaság létrehozása, aminek segítségével kínai vállalatokat hozhatnak helyzetbe Afrikában. A hasonló alapokat már eddig is sok kritika érte azért, hogy olyan kínai projekteket hoznak ki a pályázatokon győztesnek, melyek aztán a munkaerőt is otthonról hozzák, és így nem sokat tesznek hozzá a helyi gazdasághoz.

photo_camera Kínai munkások egy algériai építkezésen (Pascal Parrot / Getty)

De ez amúgy aprópénz ahhoz képest, amit Kína a régióba juttat, tavaly novemberben például azt jelentették be, hogy az afrikai országokba 1 billió (!) dollárt terveznek hozni a következő 12 évben. A pénzből utak, repülőterek, vasutak és egyéb infrastrukturális beruházások valósulhatnának meg.

És ehhez képest tényleg elhanyagolható, amit a nyugati szervezetek költenek a kontinensen, 2011-ben a Világbank például 5,6 milliárd dollárt adott. Ha hinni lehet a kínai ígéretnek, évente 83 milliárd dollárral támogatnák a régiót. A pénz 80 százaléka az importban utazó Exim Banktól jönne, célzott befektetésként és kölcsönként.

De ahogy a Quartz már a bejelentés után megírta, igazából soha nem lehet pontosan tudni, hogy Kína mennyit költ ilyenkor, és hogy hova kerül a pénz. A kínai segélyek és befektetések Afrikában ismerten tünékenyek, ebben pedig az afrikai kormányok is partnereik. Hiába volt nemzetközi nyomás azért, hogy tegyék átláthatóbbá a finanszírozásukat, ebből semmi nem lett. De a kínai oldalon sincs egyetlen szerv, ami felelne a külföldi pénzek sorsáért, ezzel még átláthatatlanabbá téve mindent.

Ennek ellenére az biztosnak látszik, hogy Kína jóval nagyobb léptékben ugrott be az afrikai finanszírozásba, mint a nyugati országok. És míg a nyugati kormányok kikolonizálták magukat a korábbi évszázadokban, és immár hajlamosabbak olyan területekre fókuszálni, mint az oktatás vagy az élelmezés, addig Kínát jobban érdeklik az olyan projektek, mint mondjuk az energetikai szektor fejlesztése.

Az egyértelmű amúgy, hogy Afrikának nagyon kellenek a beruházások. Csak az nem feltétlenül mindegy, hogy milyen áron. (via QZ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.