Felmérték, hogy hol a legrosszabb munkavállalónak lenni

gazdaság
2014 május 21., 19:04
comments 7

A szakszervezetek tömörítő Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) a héten adta ki idei jelentését arról, hogy a világ melyik táján mennyire tartják tiszteletben a munkavállalói jogokat. Egytől ötig terjedő skálán értékelték az országokat, egyest az kapott, ahol a legjobb a helyzet.

Összesen 97 indikátorral dolgoztak, nézték a szakszervezetek állapotát, a közösségek alkupozícióit, és a különféle jogi ügyek kimenetelét is. Összesen 139 országot vizsgáltak meg.

photo_camera (via ITUC)

A sajnos meglehetősen apró felbontásban kiadott térképen vörösebb színnel szerepelnek azok az országok, ahol a legkevésbé tartják tiszteletben a munkavállalók jogait. Egyrészt olyan országok szerepelnek itt, ahol polgárháborúk miatt amúgy is rettenetesek az életkörülmények, mint például Szíria vagy a Közép-Afrikai Köztársaság, ezek az országok 5+ értékelést kaptak. De ötös értékelést kaptak olyan nagyon gyorsan fejlődő szuperhatalmak is, mint India vagy Kína.

A jelentés szerint csak az elmúlt 12 hónapban legalább 35 országban fordult elő, hogy a kormányok munkásokat vettek őrizetbe vagy börtönöztek be, azért, hogy a demokratikus jogaik, tisztességes munkabérük és biztonságosabb munkakörülményeik biztosítását követelőket megtörjék. Legalább kilenc országban fordul elő, hogy munkások meggyilkolása és eltüntetése gyakori eszköznek számít, hogy a többi munkavállalót megfélemlítsék.

Külön kitértek az olajbirodalmakra a Perzsa-öbölben, ahol sokszor bevándorló munkásokat dolgoztatnak embertelen körülmények között, azt is megtagadva tőlük, hogy továbbálljanak. Példa erre Katar, ahol a labdarúgó-világbajnokság előkészületeiben eddig legkevesebb ezer munkás vesztette életét.

A jelentésben az Egyesült Államok is csak négyes értékelést kapott, rendszerszintű visszaélések jelenléte miatt, és mert nincs igazán terük a szakszervezeteknek. Négyest még például Irán kapott. A leértékelést az is okozhatta, hogy az indikátoroknál súlyoztak az országok fejlettségével.

Magyarország kettest kapott, hasonlóan Ruandához, a régióból Szlovákia egyest, Románia hármast. Aki ismeri kicsit is a magyar szakszervezetek állapotát, az ezek után persze kevésbé veszi annyira komolyan az egész indexet, de elgondolkodtatásra azért mindenképp alkalmas. Az eredményeket itt lehet böngészni. (via WPost)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.