A Vatikánban fog közös békeimádkozáson részt venni az izraeli és a palesztin elnök

külföld
2014 május 25., 10:13
comments 7

Ferenc pápa hívta meg őket, betlehemi szentmiséje végén. Mint mondta, a békéért esedező imához felajánlja vatikáni otthonát.

Simon Peresz izraeli és Mahmúd Abbász palesztin elnök hivatala is jelezte, hogy a vezetők elfogadják a felkérést, és a következő hónapban a Vatikánba utazhatnak. A kilencvenéves Peresz nyár végén távozik hivatalából, lépését kérdéses, hogyan fogja fogadni Izrael miniszterelnöke, Benjámin Netanjahu, aki alig egy hónapja jelentette be, hogy megszakítják a béketárgyalásokat Palesztinával, mert Abbász vezetésével a Fatah és az Izrael által terroristaszervezetként nyilvántartott Hamász egységkormányt alakít.

Ferenc pápa vasárnap a palesztin elnöki palotából a Születés-bazilikájának szomszédságában lévő Jászol térre, a vasárnapi szentmise helyszínére tartva megállt egy néhány perces csendes imára az Izraelt és Ciszjordániát, illetve annak részeként Betlehemet a környező területektől elválasztó fal tövében. A pápa a falnál tartott imája miatt a hatóság képviselői nyilatkozatukban a vártnál jóval kedvezőbbnek minősítették a pápai látogatást. 

A helyenként nyolc méter magas elválasztó fal és kerítésrendszert Izrael mintegy tíz éve, a második intifáda idején kezdte építeni indoklása szerint biztonsági okokból, hogy területére ne juthassanak be a merénylők, de a grafitikkel telerajzolt fal az izraeli megszállás szimbólumává vált.

A Vatikán feje a sokezres tömegnek tartott szabad téri mise előtt megbeszélést folytatott Mahmud Abbász palesztin elnökkel, majd beszédet mondott. A pápa békét sürgető szavaival intenzív erőfeszítéseket kért a palesztin -izraeli viszály megoldása érdekében és palesztin államnak nevezte a Palesztin Hatóságot.

„Mindenki javára fokozni kell azokat erőfeszítéseket, amelyek megteremtik az  igazságon, valamint minden ember jogainak és a kölcsönös biztonságnak az elismerésén alapuló, stabil béke feltételeit”

- mondta a pápa, akinek szentföldi látogatásáról itt írtunk korábban. (MTI, TIME)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.