Ferenc pápa kikelt az izraeli-palesztin konfliktus ellen

külföld
2014 május 25., 09:42
comments 17

Egyre inkább elfogadhatatlannak nevezte mindezt szentföldi látogatásának második napján.  Szerinte bátor és kreatív lépésekre lenne szükség a béke megteremtéséhez, ezek meghúzására szólította fel a feleket.

Ferenc pápa az első katolikus egyházfő, aki nem Izraelen keresztül érkezett külföldről a Palesztinok Hatóság területén fekvő ciszjordániai Betlehembe, amit a palesztin vezetők fontos lépésnek tekintenek az önálló államiságuk elismerésének folyamatában. 

photo_camera Ferenc pápa imádkozik a palesztin területeket Izraeltől elválasztó fal tövében. (OSSERVATORE ROMANO / AFP)

A Jordániából helikopteren érkezett pápát a palesztin vezetés fogadta, élén Mahmúd Abbász palesztin elnökkel. Abbász üdvözlő beszédében megköszönte a pápa erőfeszítéseit, melyeket azért tesz, hogy a palesztin nép egy megszállástól mentes, szabad palesztin államban élhessen, melynek fővárosa Kelet-Jeruzsálem.

A pápa beszédében azt mondta, eljött az ideje, hogy véget érjen ez az egyre elfogadhatatlanabb helyzet. Mindkét félnek áldozatokat kell hoznia a nemzetközileg elismert határokkal rendelkező két állam megteremtéséért, saját népük érdekében, tette még hozzá.

photo_camera A pápa és Mahmúd Abbász palesztin vezető (THOMAS COEX / AFP)

A pápa találkozik az Izraellel nem békében, hanem csak tűzszüneti viszonyban lévő szomszédos libanoni keresztény egyház vezetőjével, Besara Rai libanoni maronita pátriárkával, az elsővel, aki Izraelbe látogat.

A libanoni siíta Hezbolla lapja szombaton éles hangú szerkesztőségi cikkben ítélte el és történelmi bűnnek nevezte a keresztény vezető jeruzsálemi útját, kiemelve, hogy minderre Izrael dél-libanoni kivonulásának évfordulóján kerül sor: az izraeli - és nyomukban a velük szövetséges dél-libanoni milícia katonái - 2000. május 24-én távoztak az országból. A libanoni iszlámisták azért bírálják a maronita pátriárkát, mert szerintük a helyi keresztény kisebbség vezetője utazásával elismeri Izrael létét, törvényesnek fogadja el a zsidó államot.

Ferenc pápa vasárnap saját kérésére nem helyi vezetőkkel, hanem öt nehéz sorsú keresztény palesztin családdal ebédel együtt.  Egyikük egy olyan család, amelyet 1948-ban észak galileai Ikrit nevű faluból elűzött az izraeli hadsereg és azóta sem térhetett vissza földjére. Egy másik család földje a Ciszjordániát Izraeltől elválasztó fal izraeli oldalára került, de jogi harcuk még nem záródott le a döntés ellen.

Mellettük találkozik a pápával egy családegyesítésért küzdő házaspár is, egyikük Jeruzsálemben, másikuk a palesztin területeken él. A negyedik családban a fiú életfogytiglani börtönbüntetését tölti egy izraeli börtönben, az ötödik család gyermekét pedig politikai okokból a Gázai övezetbe száműzték.  Az egyórás ebéden a családok képviseletében húsz különböző korú és nemű ember vesz részt, néhányan tudnak olaszul vagy spanyolul, a többiek pedig tolmács segítségével beszélnek Ferenc pápával.

Vasárnap délután érkezik majd Ferenc Izraelbe, ahol kétszázötven izraeli állami és vallási méltóság fogja majd. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.