Ha már védővámokkal nem tarthatóak kinn a külföldi borok, a kormány regisztrációs díjjal kergetné el őket

gazdaság
2014 május 25., 11:46
comments 49

Veszélyezteti a magyar borpiac egyensúlyát az import, ezért a szaktárca szeretné visszaszorítani a külföldi borok behozatalát

- közölte Kiss Eliza, a borágazat fejlesztésért felelős miniszteri biztos.

Mivel ilyesmit nem olyan könnyű elérni az Európai Unióban, trükkös megoldás jöhet, a regisztrációs díj bevezetése merült fel. Ez egyrészt adminisztratív úton nehezítené az importot, másrészt Kiss szerint elvenné a nepperek profitját is.

Kiss elmondása szerint a hagyományos borhamisítást, azaz amikor vegyszerek segítségével állítanak elő bornak nevezett szeszes italt többféle új módszer is felváltotta, például az "olasz borokkal való ügyeskedés".

Elmondása szerint a borászok már korábban is jelezték, hogy az olcsó import letöri a belföldi árakat. A behozott olasz bor nagy része feketén kerül az országba, és információk szerint ennek a jelentős hányadát hamisításra használják fel. Az olasz bor esetenként magyarként kerül forgalomba. Erre utal az is, hogy az olasz statisztikai hivatal vonatkozó adatai rendre jelentősen eltérnek a magyarországi nyilvántartástól. Ez a mennyiség tisztázatlan eredetű borként jelenik meg a magyar piacon.

A miniszteri biztos szerint Magyarország a szőlő- és bortermelés területén nem szorul behozatalra, mégis több százezer hektoliter bor érkezik Olaszországból, ami elérheti a belföldi bortermelés 10 százalékát is.
Az adatok szerint az importbor nagy része folyóborként lépi át a magyar határt, vagyis belföldön palackozzák. Ez önmagában még nem jogellenes, csupán fel kell tüntetni a címkén, hogy más országból származik a termék. Vagy pedig a magyar borokkal történt házasítás esetén azt kell a címkére írni, hogy a termék az Európai Unióból származó borok keveréke, és így lehet eladni, mondta el Kiss.

Több esetben azonban a címkén olvasható információ félrevezeti a vásárlókat - jelezte a miniszteri biztos. A palackozó magyar borként akarja eladni az olasz, minőségben amúgy nem feltétlenül gyengébb  terméket, vagy nem tünteti fel, hogy keverékről van szó.

Kiss elmondta azt is, hogy Olaszországban több jól gépesített, nagyüzemi ültetvény működik, amik korábban az EU által támogatott lepárlásra termeltek, tehát nem a minőség, hanem a mennyiség számított. A támogatási rendszer átalakulásával azonban az addig lepárolt bormennyiség felszabadult, ez magyarázza, hogy manapság az olaszok akár házhoz is szállítják a literenként 80 forintnak megfelelő árú folyóbort. Eközben Magyarországon egy liter bor átlagos önköltségi ára 110-120 forint.

A miniszteri biztos szerint az olaszok borok alacsony ára valószínűleg azzal is magyarázható, hogy nem minden esetben az uniós borjog szigorú betartásával készül a termék. Ezt a gyanút azonban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálatai egyelőre nem igazolták, tette még hozzá-

A Nébih és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) többször folytatott közös országos akciót, amelynek során ellenőrizték azokat a cégeket, amelyek nagy mennyiségben importálnak olasz bort.

Ha már úgynevezett védővámokkal nem védhető a magyar piac, hiszen az áru az EU-ban szabadon áramlik, fontos lenne, hogy legalább azok a vállalkozók kiszűrhetők legyenek, akik hamisításra használják az olasz bort.

- mondta el Kiss, éppen az EP-választások napján. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.