EU: Bulgária ne építse a Déli Áramlatot!

eu
2014 június 03., 14:44
comments 12

Az EU arra kérte Bulgáriát, hogy függessze fel a Déli Áramlaton folyó munkálatokat, mert az Európai Bizottság szerint a Déli Áramlat terve sérti az uniós szabályokat, amik tiltják, hogy gázszolgáltatók egyben gázvezeték-tulajdonosok is legyenek. Az EB ezért felfüggesztette a projekt elfogadási eljárását, de Bulgária a vezetékrendszer kiépítése mellett döntött.

„Amíg folynak a megbeszélések a bulgáriai hatóságokkal, és amíg nincs meg a teljes alkalmazkodás az EU-s joghoz, addig arra kérjük a bulgáriai hatóságokat, hogy függesszék fel a projektet”

– mondta az EB szóvivője, Chantal Hughes a Reutersnek. A bizottság hivatalos levélben kért információt a bulgáriai szervektől.

Ez a lépés egy előzetes figyelmeztetés lehet az Európai Bizottságtól, aminek a vége egy Bulgária elleni kötelezettségszegési eljárás is lehet.

Dragomir Sztojnev bolgár gazdasági és energiaügyi miniszter szerint nem kellene, hogy szankciók érjék Bulgáriát, és arra kérte Brüsszelt, hogy folytatódjon a párbeszéd. Dragomir Sztojnev szerint „nincs alapja a drámázásnak”, csak idő kell és párbeszéd az Európai Bizottsággal, hogy megtalálják a legjobb megoldást.

A Déli Áramlat szerepe felértékelődött az elmúlt időszakban. Oroszországnak a Fekete-tenger alatt futó gázvezeték egy Ukrajnát megkerülő útvonalat jelentene az európai gázszállításoknál. Ukrajna ellenzi a vezeték megépítését, szerinte az csak Oroszország és a Gazprom cég befolyását növelné Európában. Dragomir Sztojnev szerint a Déli Áramlatot nem szabad, hogy túszul használják az Oroszország és az Ukrajna közti vitában.

Az EB másik szóvivője, Antoine Colombani azt ígérte, fel fognak lépni bármely más tagállam ellen, ha az uniós jogot sértve dolgoznak együtt Oroszországgal a Déli Áramlaton. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.