Pocoklázadás tört ki Magyarországon

Tbg
mezőgazdaság
2014 június 03., 12:03
comments 28

Ideiglenes engedélyezi a Redentin rágcsálóirtó használatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az ok a mezei pockok elszaporodása, amely veszélyezteti az őszi kalászos gabonákat, a repcét, a borsót és a lucernát.

photo_camera Vigyázz, jövök, és lerágom az eledeled! - a mezei pocok egy nyugat-európai példánya (Matt Cardy/Getty Images)

A mezei pockok (Microtus arvalis) által megfertőzött területek fertőzöttségi szintjét a következő számmal mérik: Lakott járat/négyzetméter.

Eszerint a legdurvább helyeken, a kalászosokban 16-18 lakott járat/100 m2, napraforgóban 6-8 lakott járat/100 m2 fertőzöttség alakult ki.

Másutt tarrágást okozott!

- fogalmaz a Nébih.

Jelenleg háromféle irtószert, az Arvalint, a Polytanolt és a Delut lehet használni irtásukra, de mivel ezek gyengének bizonyultak, a Nébih bizonyos területeken engedélyezi a korábban betiltott  Redentin 75 RB használatát. (De azt is csak külön engedéllyel.)

A Redentin ugyanis különösen veszélyes a mezei pockok természetes ragadozójának számíti réti vadászmadarakra, mint a rétisasra, a parlagi sasra, az egerészölyvre és társaira.

Korábban ezen irtószerek nem rendeltetésszerű használata számos védett madár halálát okozta, amikor zsákmányul ejtették a megmérgezett rágcsálót.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.