Elszédülő katona fogadta az új ukrán elnököt

külföld
2014 június 07., 10:20
comments 34

A kijevi parlament szombati ünnepi ülésén tette le hivatali esküjét Petro Porosenko, Ukrajna új államfője.

Ezt követően az alkotmánybíróság elnöke átnyújtotta neki az elnöki jelképeket, a címeres pecsétet és a buzogányt. Érkezésének volt egy kis szépséghibája, a díszőrség egyik tagja, miután órák óta állt a napon, épp akkor esett össze, amikor az új elnök elhaladt előttük.

Porosenko az eskütétel utáni beszédében büntetlenséget ígért azoknak a kelet-ukrajnai szakadároknak, akik leteszik a fegyvert, és nem öltek sem katonákat, sem civileket. Elmondta, hogy ellenőrzött folyosót nyitnak Oroszország felé, hogy a külföldi zsoldosok elhagyhassák Ukrajnát. Leszögezte viszont, hogy terroristákkal nem tárgyal.

Beszédében hangsúlyozta, hogy Ukrajna egységes állam, nem lesz semmiféle föderalizáció az országban.

Az új elnök kijelentette, hogy Oroszország törvénytelenül annektálta a Krímet, amely mindig is Ukrajna része volt és az is marad.

"Ezt közöltem az orosz vezetéssel is"

- tette hozzá, arra utalva, hogy előző nap beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a normandiai partraszállás évfordulóján rendezett franciaországi ünnepségen.

Petro Porosenko kilátásba helyezte Ukrajna európai uniós integrációjának felgyorsítását is. Ígéretet tett arra, hogy késlekedés nélkül aláírja a társulási megállapodás gazdasági részét, amint erről az unióban döntés születik. Kifejezte, hogy azt szeretné, ha a jövő év elejétől az ukrán állampolgárok vízummentesen utazhatnának az Európai Unió országaiba. A társulási megállapodás politikai részét Kijev és Brüsszel már március 21-én aláírta.

Az új elnök külön szólt a Donyec-medencében élőkhöz, áttérve az ukránról az orosz nyelvre. Ígéretet tett nekik, hogy hamarosan a térségbe látogat.

"Békével érkezem, a kijevi vezetés decentralizációs terveivel és garanciával az orosz nyelv szabad használatára az Önök régiójában"

- jelentette ki. Szavai szerint mivel szükség van partnerekre, akikkel párbeszédet folytathat a központi vezetés, előrehozott helyhatósági választásokra van szükség a Donyec-medencében. Beszédében előrehozott parlamenti választásokat is kilátásba helyezett.

Porosenko a kelet-ukrajnai térségben kirobbant fegyveres konfliktusért elődjét, Viktor Janukovics posztjáról eltávolított elnököt és klánját tette felelőssé, akik szerinte kirabolták és elárulták a Donbasszt, most pedig terroristákat finanszíroznak. Szerinte ők a felelősek a térség gazdasági, szociális helyzetéért, a szegénységért és a munkanélküliségért, a harcokban elesettekért.

Beszéde közben felkérte a teremben jelen lévőket, hogy egyperces néma felállással adózzanak a kelet-ukrajnai konfliktus áldozataiért.

Az államfő kijelentette, hogy továbbra is az ukrán lesz az ország hivatalos nyelve. Ígéretet tett ugyanakkor, hogy szavatolja az országban élő minden nemzeti kisebbség számára anyanyelvének szabad használatát és fejlesztését.

Az elnöki beiktatásra több mint ötven külföldi delegáció érkezett, Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviselte. (MTI, Cink)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.