Lázár János a mi alkalmazottunk

POLITIKA
2014 június 09., 19:49
comments 226

Hétfő délután úgy tűnt, hogy a hosszú hétvége és a bágyasztó meleg megteszi hatását, és kevesen vesznek részt egy héten belül a második tüntetésen, amit Sáling Gergő, az Origo főszerkesztőjének kirúgása, a civil szervezetek ellen indított kormányzati támadások és a reklámadó miatt szerveztek. Aztán ahogy ment le a nap, bukkantak fel folyamatosan az emberek, a Kossuth térre megszervezett kezdőeseményről a végén egy pár ezer fősre duzzadt tömeg kezdett el vonulni a Telekom székházához.

photo_camera (Beliczay László/MTI)

A tüntetést a Kettős Mérce blog tagjai szervezték meg, sokan közülük részt vettek a korábbi években az alkotmány védelmében szervezett tüntetések összehozásában is. Az akkor pár hónapra lendületet kapó tüntetéshullám aztán elhalt, de most a jelek szerint a szervezők a választások után ismét megérezték, hogy van keresnivalójuk az utcán.

Bár a tüntetés a Ki az a Lázár János? címet kapta, és az origós szál meg a norvég civil pénzek ellen vívott keresztesháborúja miatt a legtöbbször Lázár neve hangzott el a színpadon, fontos visszatérő eleme volt a hétfői beszédeknek a teljes politikai elittel szemben érzett elégedetlenség.

Az egyik felszólaló, Papp Réka Kinga külön kitért arra, hogy nem szabad elfelejtenünk, Lázár János valójában a mi alkalmazottunk. Hasonlóan az összes többi politikushoz. Hiába tűnik sokszor úgy, hogy ez pont fordítva van. Papp kitért arra is,  azokat is várják, akik csak most jöttek rá arra, hogy ki kell fejezniük az elégedetlenségüket. Külön említette az RTL Klub példáját, ahol csak a múlt héten jöttek rá arra, hogy Magyarországon megszűnt a sajtószabadság, holott ez Papp szerint már három éve így van.

A Telekom székháza előtt már csak egyetlen beszéd várta a tüntetőket. Schönberger Ádám aktivista beszélt, elsősorban ugyan Lázár Jánosról, de valójában inkább az ellenállás fontosságáról.

Visszaél hivatalával, zsarol, dorbézol. Mint azok az ukrán kollégái, akik az arany vécékeféiket hátrahagyva menekültek a népharag elől pár hónapja.

- mondta Lázárról Schönberger, aki szerint nem is csoda, ha most a fideszes politikusok azt érzik, hogy nagyjából bármit megtehetnek. Azok pedig, akik azt hiszik, hogy majd az EU meg a multik fogják megakadályozni, hogy egy diktatúra-szerű rendszer alakuljon ki, azok nem látják a lényeget. Ugyanis sem az EU, sem a multik nem fognak tenni semmit addig, amíg a magyarok nem fejezik ki elégedetlenségüket, és nem kezdenek nyomást gyakorolni.

photo_camera (Beliczay László/MTI)

Ezért tiltakozásra hívta fel a megjelent embereket, és azt kérte tőlük, hogy ne fizessenek elő olyan szolgáltatónál, ami részt vesz a sajtószabadság korlátozásában, ne vásároljanak adócsaló cégeknél, ne fogadjanak el olyan támogatásokat, amivel korrumpálni akarják őket. Külön kitért az Origo azon munkatársaira, akik felmondtak a főszerkesztő kirúgása után, szerinte példát mutattak szolidaritásból.

A tüntetés legvégén több ezer példányban kiosztották Pethő András cikkét, amiben Lázár János kétmilliós hotelszobájáról írt, és ami miatt végül távoznia kellett Sáling Gergőnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.