Szerbiában már eltüntetik a kormánykritikus bejegyzéseket

külföld
2014 június 10., 04:47
comments 74
  • Aki kritizálja a kormányt, annak eltűnik a bejegyzése.
  • Vagy a teljes blogja.
  • Esetleg őrizetbe is kerül.
  • Így áll most a sajtószabadság helyzete a szomszédban.

“Polgártársaink a szabad világban!

Szükségünk van a támogatásotokra, szolidaritásotokra és segítségetekre, hogy minél többen beszéljetek arról, veszélybe kerültek a szabadságjogok, és a szólásszabadság Szerbiában!”

photo_camera Ne hagyd, hogy elárasszanak - a szerb közösségi média tiltakozásának jelszava

Így kezdődik a szerb BlogOpen - BlogClosed cenzúraellenes csoport levele, ami angolul itt olvasható. A szerb internetes média, blogok, híroldalak, és közösségi oldalak erős nyomás alatt vannak az utóbbi időben, már a nyílt cenzúra sem ritka. Kormánykritikus cikkek, vagy akár teljes blogok tűnnek el, és volt, aki Facebook-posztja miatt került őrizetbe.

Pörgött a Facebookon, aztán eltűnt

A jelenség különösen az utóbbi időben, a Szerbiát sújtó óriási árvízzel együtt erősödött fel. A kormány hatékonyságát, és fellépését sokan sokféleképpen kritizálták, ahogy az előfordult számos hasonló esetben a világban. A hatóságok viszont egészen máshogy reagáltak.

Nenad Milosavljević Államunk, nem kellene tovább téged fenntartanunk című posztjában a drugastrana.net blogon (melyből a Serbia Insajd bloggere idézett az Átlátszón megjelent írásában) például visszafogott, de határozott stílusban többek között azt írta:

“Nincs szükségünk olyan igazságügy-miniszterre, aki azért járja be a katasztrófa sújtotta területeket, hogy ott fényképeztesse magát.

Nincs szükségünk olyan miniszterelnökre, aki fényesre kefélt cipőben pózol egy helikopter előtt, és nem képes felfogni, hogy milyen katasztrófa közeleg.

Nincs szükségünk olyan miniszterelnökre, aki egyetlen munkanapot sem töltött el a politikai szférán kívül, és katasztrófaelhárítási tapasztalatlansága ellenére egy Diković [a szerb vezérkari főnök ] tábornoknak parancsolgat, hogy mit is kellene csinálni.

Nincs szükségünk olyan kormánypártra, amelyik a természeti katasztrófát arra használja fel, hogy hatalomra kerüljön ellenzéki városokban.”

Volt blog, nincs blog

A poszt rövid idő alatt több tízezer megosztásig jutott, majd eltűnt. (Igaz, azóta már egy másik oldalon elérhető, ismét nagy sikerrel.)

Rosszabbul járt Dragan Todorović újságíró, akinek nemcsak kormánykritikus posztját, de az egész blogját törölték az egyik legnagyobb napilap, a Blic online oldalának blogszolgáltatójáról. Arról írt, szerinte miért kellene lemondania a miniszterelnöknek - néhány órával később blogja már elérhetetlen volt.

És nála is rosszabbul jártak azok, akiket őrizetbe vettek, mert a hatóságok szerint “pánikot keltettek”. Három embert le is tartóztattak, húszat pedig kihallgattak ezzel az indokkal.

Soha többet nem Facebookozom!

Letartóztattak például egy 18 éves fiút, aki önkéntesként dolgozott Obrenovac városában az árvízi védekezésben, és egy végigdolgozott nap végén egy Facebook-posztban túlbecsülte a halottak számát (azt írta, háromszázan haltak meg a városban, a valós szám ennél jóval kisebb volt). Őrizetbe vették, kilenc napot töltött egy drogdílerrel, és egy gyilkosság gyanúsítottjával egy cellában. Mikor kijött, a cenzúraellenes csoport levele szerint azt mondta, soha többet nem akarja használni a Facebookot.

(Eközben a bulvárlapok ennél semmivel sem kevésbé pánikkeltő címlapokkal jelentek meg a Belgrádot fenyegető árvízről és a vízben úszó holttestekről. Az obrenovaci helyi rádiót pedig figyelmeztették, “jól gondolják meg”, miről tájékoztatnak.)

Bizonyíték nincs, csak egyértelmű eredmény

Van olyan kormánykritikus oldal, a Teleprompter, ami teljes egészében elérhetetlenné vált. Korábban amerikai szerverről ment, de olyan túlterheléses támadás érte, hogy így is leállt a működése. Azóta egy szerb szerverről üzemel újra.

“Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy kinek a keze van mindebben. De az eredmény elég egyértelmű: csak olyan oldalak és posztok érintettek, amik kritizálják a kormányt, vagy a miniszterelnököt”

- áll a cenzúraellenes csoport levelében.

A jelenség már az EBESZ-nek is feltűnt, aggasztónak nevezték a szerb sajtószabadság helyzetét, és felszólították a szerb hatóságokat, hogy hagyják abba a cenzúrázást.

Senki se támadja Szerbiát!

Aleksandar Vucic miniszterelnök a parlamentben válaszolt: senkinek sem engedi, hogy Szerbiát támadja, még az EBESZ-nek sem. Az állításokat megalapozatlannak nevezte, kritikusait pedig belső ellenségnek tartja.

photo_camera Aleksandar Vucic a bal oldalon

Az, hogy a nemrég nagy többséggel megválasztott miniszterelnöknek a sajtóval nem lesz felhőtlen a viszonya, már korábban is látszott.

“Első feleségétől elvált, ám mielőtt elvette második feleségét, a hölgy már állapotos volt. A szerb társadalom nem prűd, emiatt kizárt, hogy megbukott volna. Mégis úgy gondolta, hogy erről nem kellene szólni a sajtónak és elérte, hogy erről ne tudósítsanak a médiumok. Ráadásul még egy olyan – a szólásszabadságot és a civil ellenállást a legkeményebb Milošević-érában is a leginkább fenntartó, – legendás médiumot, mint a B92 is sikerült nem csupán egy poszt törlésére, hanem a hírről beszámoló egész rovat felfüggesztésére rábírni” - írja a Serbia Insajd bloggere.

A Facebookon és a Twitteren #ulicecenzuri (Szemben a cenzúrával) néven gyűlnek a témával kapcsolatos bejegyzések.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.