Ha már lelépünk, tegyük ésszel!

hirdetés
2014 június 13., 10:41
comments 2
ad

Egy nem reprezentatív felmérése szerint a rossz anyagi körülmények, az alacsony életszínvonal, a munkalehetőségek hiánya, és a társadalmi hozzáállás a fő okai annak, hogy a magyar lakosság kivándorlását már közel félmillióra becsülik.

Ez a szám a statisztikai adatokat figyelembe véve csak növekszik majd a fiatalok tömeges külföldi tanulásával. Ez várható volt, de mi a helyzet azokkal, akik még nem külföldön tanultak, és nekiindulnak, mint az egyszeri szegénylegény a mesében. A szerencsepróbálók nagy része csak rövid időre képzeli el a jövőjét külföldön, hogy azután a kint megszerzett javakból itthon vígan él. Az elmúlt évek növekvő „kalandvágya” miatt egyre több cég foglalkozik közvetítéssel, és nagy keresete lett a rövid távú, fél éves intervallumokra szóló hajós munkáknak is.
crew_szakacsA Crew Agency külföldi munkaerő közvetítéssel foglalkozó cég 1998 óta van a piacon. Javarészt óceánjáró luxushajókra és folyami hajókra szervez személyzetet, de „au-pair” program keretében Amerikába is közvetít magyarokat. Szép Sándor, ügyvezetőt kérdeztük a közvetítésről, a munkalehetőségéről és feltételekről és persze a buktatókról is.

Ha már megyünk, ésszel tegyük. Nem elég felszállni egy hajóra, aztán majd lesz, ami lesz. Sajnos sok negatív tapasztalattal lehet gazdagabb, aki fejjel előre rohan a határnak nyelvtudás és tapasztalat nélkül. Amit elvárnak a külföldi munkáltatók az a folyékony beszéd és a szakmai tapasztalat. Nincs idejük senkit betanítani, nem tudnak emberünk mellé tolmácsot sem állítani. Ezért szoktuk javasolni a tapasztalattal nem rendelkező munkavállalóknak, hogy töltsenek el pár hónapot itthoni szállodákban, szerezzenek gyakorlatot, és utána bátran mehetnek külföldre. Tapasztalatom szerint a közvetített munkavállalóink kifejezetten szeretnek két hajós munka között itthon szállodai munkát vállalni, egyrészt nem esnek ki a gyakorlatból, másrészt anyagilag is megéri.

pincér

Összefoglalva, ha külföldön tervezünk jövőt akár rövidebb, akár hosszabb távra, nem árt itthon dolgozni egy keveset, megszerezni a megfelelő szakmai tapasztalatot, és persze megtanulni a nyelvet. Ezek nélkül tényleg csak a mesében hihetünk.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.