A szigorúbb szülők gyerekei könnyebben nyúlnak drogokhoz

meghökkentő tudomány
2014 június 18., 10:18
comments 30

Egy most publikált kutatásban azt vizsgálták, hogy a különféle nevelési módszerek és szemléletek hogyan befolyásolják a fiatalok viselkedését. A spanyol kutatók az adatok elemzése után arra az amúgy nem túlságosan meglepő eredményre jutottak, hogy a legszigorúbb és a leghanyagabb szülői viselkedés sokkal inkább korrelál a fiatalok kábítószer-használatával, mint a kiegyensúlyozott és/vagy elnéző viselkedés.

A kutatásban, amit a Vox mutatott be, összesen 7718 fiatalt kérdeztek meg Európában. A kérdőíveket kitöltötték svéd, angol, spanyol, portugál, szlovén és cseh fiatalok is.

A kérdésekben rengeteg mindenre rákérdeztek, szó volt az alkohol-, a dohány-, a kábítószer-fogyasztási szokásokról, az önbecsülés mértékéről, iskolai teljesítményről.  Az eredményeket azután a szülői viselkedési minták korábbi kutatásokban összeállított négyes skálájával vetették össze.

E skála szerint amúgy négyféleképpen lehet osztályozni, hogy hogyan kormányozza gyermeke sorsát egy szülő:

  • Vannak a közömbösek, azaz a szülők, akiket nem különösebben érdekel, mi van a gyermekükkel, ők szabályokat sem nagyon alkotnak.
  • Ott vannak az autoriterek, akik szigorú szabályok mellett kevés/semmi szeretetet nem mutatnak gyerekük felé. 
  • Aztán az engedékenyek, akik sok szeretetet mutatnak ki, viszont nem nagyon szabnak szabályokat, határokat. 
  • És végül a kiegyensúlyozott-határozott típusok, akiknél a szeretetkinyilvánítás szigorú szabályok megszabásával kapcsolódik össze. 

És az eredmények összevetése után az jött ki az összes országban, hogy azok a szülői minták, melyek a szabályok (vagy nagyon szigorú vagy semmilyen) megszabása helyett az érzelmi kapcsolatokra fókuszáltak, jóval hatékonyabbak voltak.

Azaz az engedékeny stratégia nagyjából ugyanolyan arányban korrelált a fiatalok drogfogyasztásával, mint a kiegyensúlyozott-határozott stratégia, míg az autoriter és a nemtörődöm hozzáállásoknál ez az érték sokkal rosszabb volt.

Az engedékeny és a kiegyensúlyozott-határozott stratégia egyben jobb önértékelési hajlandóságot és jobb iskolai eredményeket is mutatott.

A kutatók szerint is fontos kitérni arra, hogy ez maximum az európai fiatalokról mond el valamit. Korábban több kutatás igazolta már, hogy a szülői stílusok hatása a fiatalok képességeire és szokásaira erősen kultúrafüggő, és az eredményeket nem igazolná vissza például egy ázsiai felmérés.

A másik fontos kitétel, hogy a tanulmány korrelációról, és nem okozatiságról beszél, azaz nem állítanak fel egyenes okozati összefüggést a szigorúbb szülői stratégiák és a több kábítószer-fogyasztás között. Csupán azt állítják, a kettő az adatok szerint együtt jár. (via Vox, címlapkép: Fortepan, Fodor István képe, 1903)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.