Van már bizonyíték, hogy az oroszok fegyverezik az ukrajnai felkelőket

külföld
2014 június 20., 13:02

Az ukrán belügyminiszter Facebookra feltöltött képekkel bizonyítja, hogy az orosz hadsereg fegyvereivel harcolnak a kelet-ukrajnai felkelők.

Az ukrán kormány már múlt csütörtökön bejelentette, hogy több harci jármű, többek között három tank érkezett Oroszországból, és ezek részt vesznek a harcokban. Most azt is elárulták, hogy honnan voltak ennyire biztosak abban, hogy a tankok tényleg Oroszországból jöttek, és nem az ukrán hadseregtől lopták őket: a NATO műholdakkal készített felvételein látszott, hogy ezek a tankok Oroszországból érkeztek.

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter egy BTR-80 páncélozott szállító jármű fotóját is bemutatta most, amit egy felkelőkkel vívott ütközetben szereztek meg a felkelőktől.

ukran hadizsakmany

A csapatszállító belsejében papírokat is találtak, amelyek bizonyítják, hogy 2014 május 31-én adták ki a járművet egy orosz laktanyából. A menetlevelet az 55443. számú orosz katonai bázis vezetője írta alá és pecsételte le. A bázis Novoroszijszkban van, a Krím-félszigettel szemben, a Fekete-tenger partján, az orosz oldalon.

ukran hadizsakmany2

A felkelők elleni harc egyik ukrán parancsnoka szintén pénteken mutatott be bizonyítékokat arról, hogy az oroszok fegyverezték fel a felkelőket. Hadizsákmányként szerzett légvédelmi eszközöket és gránátvetőket mutatott be, amelyek feliratuk és típusuk alapján az orosz hadsereg fegyverei. Néhánynak megtalálták a papírjait is, amelyek szerint áprilisban adták ki őket orosz katonai raktárakból.

A felkelők négy ukrán helikoptert és egy repülőgépet lelőttek már, ez eleve arra utalt, hogy nagyon komoly fegyvereik vannak, amelyeket nem szerezhettek volna a helyben elfoglalt rendőrségi laktanyákból.

Az ukránok a héten letartóztattak három orosz állampolgárt, akik gyanújuk szerint az orosz katonai titkosszolgálat ügynökei, és részt vettek a május 2-i odesszai vérfürdő megszervezésében. Elfogásukat szintén pénteken jelentették be.

Továbbra is heves harcok vannak Kelet-Ukrajnában. Csütörtökről péntekre virradó éjjel Krasznyi Liman mellett voltak a legkeményebb összecsapások. Krasznyi Liman egy alig harmincezres város a donyecki régió északi részén. Az éjszakai küzdelemben az ukrán hadsereg 12 katonája halt meg. A felkelők nem számoltak be számszerűen a veszteségeikről, csak annyit mondtak, hogy azok jelentősek voltak.

photo_camera Gyász csata után egy kelet-ukrajnai faluban. Fotó: RIA/Andrej Sztenin

Az ukrán hadvezetés állítja, hogy legalább 300 felkelővel végeztek az utóbbi napokban Jampil és Zakotne nevű, Luhanszk tartománybeli falvak közelében közelében, az orosz határtól alig néhány kilométerre.

Ukrán összesítés szerint szerdáig – tehát a fent említett harcok előtt – a kelet-ukrajnai felkelés áldozatainak száma így alakult:

  • meghalt 210 civil, köztük 14 gyerek,
  • meghalt 151 ukrán katona,
  • meghalt 650 fegyveres felkelő,
  • megsebesült 287 ukrán katona,
  • és elmenekül otthonából 34 ezer civil.

A NATO szerint az orosz hadsereg a héten újra csapatokat vezényelt az ukrán határhoz. Májusban több tízezer katonát vontak itt össze, akiket az ukrán elnökválasztás idején jórészt visszarendeltek laktanyáikba, és csak ezer katona maradt a határ közvetlen közelében. Az újabb csapatösszevonást Moszkvában cáfolták, és azt mondták, hogy csak a határ védelmét erősítették meg, és csupán határőrök érkezését láthatják a NATO műholdjai.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.