Hat dolog, amire emlékezni fogunk a vébé hétfői napja után

futball
2014 június 23., 11:14
comments 11
  • Isten amerikaiak!
  • Hülye amerikaiak!
  • MENNYIRE KIRÁLY MÁR EZ A VÉBÉ?????
  • Mi van Fabio, megállt az idő?
  • Mégis fekete ló.
  • És egy komoly tragédia.
  • Ez történt Brazíliában kedden.

1. Az amerikaiak nagyon jók

Papíron nem ők voltak az esélyesek, és kaptak is egy korai gólt, ami egy náluk nagyobb csapatot is megzavart volna. Mégsem omlottak össze egyetlen pillanatra sem, hanem tették tovább a dolgukat. A 90 percet nézve egyértelműen jobbak voltak a portugáloknál, és bőven megérdemelték volna a győzelmet. Így utólag már senki nem bánkódik azon, hogy Klinsmann nem hozta el Landon Donovant:

talán éppen ez kellett a csapategységhez.

Ami azért nem azt jelenti, hogy ebben az amerikai csapatban nincsenek klasszisok, akik mind a 32 vébérésztvevő keretébe beférnének. Clint Dempsey biztosan, de Tim Howard kapusnak is lenne esélye.

Nincs ország a világon, ahol a foci annyit fejlődött volna, mint Amerikában az utóbbi 22 évben, a 2002-es negyeddöntőjük óta pedig már tényleg senki nem veszi félvállról ezt a csapatot.

Ma már egyáltalán nem tűnik lehetetlennek, hogy az USA egyszer tényleg megnyerjen a focivébét,

hiszen ha abban az országban valamit nagyon sokan nagyon akarnak, az általában össze szokott jönni. És elég volt a manausi lelátón őrjöngőket és az amerikai nagyvárosokban hatalmas kivetítők előtt összegyűlt tömegekről készült fotókat nézni ahhoz, hogy ezt most már tényleg nagyon sokan akarják. Persze Amerika szíve csak a világbajnokságok idekén dobban igazán a foci ritmusára, de most már négyévente egyre nagyobbat dobban.

2. Az amerikaiak még mindig nem elég okosak

Az tehát vitán felül áll, hogy az amerikai válogatott egyre jobban focizik, és nincs az a csapat a világon, amely biztosra mehetne ellenük. Viszont még mindig hiányzik belőlük az a kis plusz,

ami egy argentin vagy olasz játékosban születésétől kezdve megvan.

39 másodperc volt hátra a portugálok elleni meccsből, amikor Michael Bradley a középpályán teljesen üresen kapott labdát. Rúghatta volna el a francba, feküdhetett volna rá, bármi. Vagy ha már olyan ügyetlen volt, hogy eladta a labdát, akár egy sárga lap árán is meg kellett volna akadályozni, hogy a portugálok elindíthassák utolsó támadásukat. Nem tették, Cristiano Ronaldo középre ívelt, Varela pedig kiegyenlített.

Az ilyen ravaszságdeficit nem sok jót jelent az utolsó csoportmeccsek előtt. Ha az egymással játszó németek és az amerikaiak lepaktálnak egy csendes döntetlenben, mindketten bejutnak a nyolcaddöntőbe. De valahogy az az ember érzése, hogy az amerikaiaktól ez távol áll, mint úgy általában is a döntetlen fogalma. A németektől nem, arról elég megkérdezni a most a visszavágás lehetőségében bízó algériaiakat.

3. Ezen a vébén szinte lehetetlen rossz meccset látni

Pedig ha volt mérkőzés, ami nem sok jót ígért, az éppen a szombati Algéria-Dél-Korea volt. Az algériaiak játszották a 2010-es vébé legelkeserítőbben unalmas mérkőzéseit, és a koreaiaktól sem lehetett semmi jót várni az oroszok elleni nyitómeccs alapján. Erre tessék!

OK, a gólzápor beindulásához kellett a tragikus koreai kapus és védelem segítsége, akiknek köszönhetően Algéria nagyon gyorsan háromgólos vezetést szerzett. De ettől függetlenül is kaptunk egy végig izgalmas meccset, amiben szinte a legutolsó pillanatig benne volt, hogy a koreaiak valahogy képesek kiegyenlíteni, hiszen helyzeteik bőven voltak, nem utolsósorban a szintén elég lyukas algériai védelemnek köszönhetően.

A futball az 1982-es német-osztrák óta tartozik az észak-afrikai csapatnak egy nagy ajándékkal,

és most ott vannak a kapujában: ha megverik az oroszokat, bejutnak a legjobb 16-ba, ahol jó eséllyel éppen a németekkel kellene játszaniuk.

4. Capello fénye nagyon megkopott

2010-ben még sikerült az angolokkal kijutnia egy elég gyenge csoportból (amiben szintén benne volt Algéria), aztán a németek gyorsan hazazavarták. Lehet, hogy most a csoportból sem jut tovább. A még a csúnya orosz formaruhában is elegáns olasz pontosan 20 éve nyert BL-t a Milannal, és azóta töretlenül ível lefelé a karrierje. Az embernek egyre inkább az az érzése, hogy ez őt már nem is igazán zavarja. Néha a kispadról mosolyogva megnézi a banki egyenlegét, aztán ücsörög-álldogál tovább gondtalanul. 

photo_camera AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA

Viszont ha a fénye meg is kopott,

Capello továbbra is ragaszkodik az olasz foci legidegesítőbb hagyományaihoz.

Csapata rendkívül unalmasan rombolgat, és még véletlenül sem küldi elég időre pályára Dzagojevet, az egyetlen orosz játékost, akiben benne van a kiszámíthatatlanság varázsa. Az oroszoknak még van esélye a továbbjutásra, de a belgák ellen nem úgy tűntek, mint akikben az ellenfél kibontakozásának megakadályozásán kívül olyan nagyon sok gondolat lenne. Nem kizárt, hogy Algériát legyőzve mégis továbbjutnak a 16-ba, de az ott lehetséges ellenfelek mind sokkal, de sokkal erősebbek náluk.

5. A belgák mégiscsak sötét lovak

Pedig a világbajnokság kezdete előtti teljesítményüket és a keretüket elnézve sokan már nyílt esélyességről mertek beszélni. Ehhez képest nyoma sincs annak a felszabadultan vágtató, sokgólos focinak, amit várni lehetett tőlük. Viszont két kiizzadt győzelemmel szépen csendben már be is jutottak a legjobb 16 közé, pont úgy, ahogy az egy potenciális sötét lóhoz illik.

Most egy kicsit pihenhetnek, közben van ideje összeérni a csapatnak, és így simán benne van a pakliban, hogy az egyenes kieséses szakaszban jöjjön ki belőlük az a játék, amire bizony nagyon is képesek.

Mert az most is látszik, hogy a játékosaik megvannak hozzá.

Courtois-nál és Kompanynál senki nem volt ezen a vébén jobb kapus vagy hátvéd. Az oroszok ellen már együtt játszatott Fellaini és Witsel a középpályán nagyon erős gerincet adnak a csapatnak. Elől pedig ott van az első félidőben tarthatatlan Mertens, a meccset végül eldöntő Hazard és az egyelőre csendes Lukaku, akik ha be tudnak indulni, a világ bármely csapatának legyőzésére képesek.

6. Most már tényleg mindent elért a bunda

Szombaton még Ghána volt a vébé sztárja, vasárnapra ők lettek a fekete bárány. A brit Daily Telegraph ugyanis ügyesen lépre csalt néhány, az afrikai ország labdarúgó-szövetséghez köthető sötét alakot, akik nyíltan beszéltek arról, hogy simán bele tudják vonni a válogatottat is valami sportfogadós trükközésbe.

telegraph

A múlt héten a Kínához tartozó Makaón lebukott egy illegális sportfogadással foglalkozó banda, akiknél több mint

600 millió

eurót tettek fel különböző vébémeccsekre. Az már tényleg annyi pénz, hogy ha az angol válogatott nem is, de mondjuk egy ghánai balhátvéd már meginoghat tőle. Vagy egy új-zélandi partjelző. Annyi mindenesetre biztos, hogy a gyanú most már nemcsak magyar bajnokik, hanem a foci legmagasabb szintje felett is ott lebeg. Senki sem tudja, mit lehetne ez ellen tenni, de abban nyilván mindenki egyetért, hogy a velejéig korrupt FIFA-nál nehéz lenne alkalmatlanabb szervezetet találni a helyzet tisztázására.

A meccsek összefoglalója:

Belgium - Oroszország 1:0
Algéria - Dél-Korea 4:2
USA - Portugália 2:2

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.