Újra vadásznak a Seuso-kincs megtalálójának gyilkosaira

bűnügy
2014 június 23., 07:29
comments 52

A Blikk információi szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda újra keresi a Seuso-kincs eredeti megtalálójának tartott férfi gyilkosait. Az 1980-ban, 24 éves korában meggyilkolt Sümegh József 1976-ban vagy 1975-ben találta meg az ezüstkészletet, majd több darabját is megpróbálta eladni. Így mehetett híre annak, hogy Sümegh kincset talált. A Blikk azt írja, hogy a titkosszolgálatok is tudtak a dologról.

Sümegh 1980-ban Pápán szolgált az építőszázadban mentőautó-vezetőként. Leszerelése előtt négy nappal hazament Kőszárhegyre. Otthon, a kisboltban édességet vásárolt a testvére gyerekének, aztán elment a család pincéjébe borozgatni. Holttestét a pinceajtó kilincsére felakasztva találták meg, az öngyilkossághoz két katonai derékszíjat használt. A halál beálltát megállapító orvos azt mondta, nincs nyoma idegenkezűségnek,

de nem tudta kizárni sem, hogy Sümeghet meggyilkolták.

Dézsy Zoltán Seuso-kincsről szóló dokumentumfilmjében Sümegh József nővére arról beszélt, hogy öccse inge véres volt, mikor megtalálták, a borospincében pedig idegen lábnyomokat is találtak a helyszínelők.

Az ügy felderítésével 34 éve vesződik a Magyar Állam. Ha Sümegh Józsefet tényleg megölték, a gyilkosok jelenthetik a kapcsot, amivel az utolsó feltételezett tulajodonostól, Lord Northamtontól vissza lehet vezetni a kincs történetét Magyarországig, ezzel igazolva, hogy az ezüsttárgyak tényleg a Magyar Állam tulajdonát képezik. Mivel régészek szerint a Seuso-kincs akár 250 darabos is lehet, a kulturális tárca arról sem tett le, hogy egy nyomravezető jelentkezik egy olyan darabbal, ami igazolja a kincs pannóniai eredetét. Ez a nyomravezető 10 millió forintot kapna.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.