Áfamentessé tenné Vajnáék kaszinózását egy módosító javaslat*

gazdaság
2014 június 26., 10:19
comments 112

*(A Fidesz közben közleményt adott ki az ügyben, ezt a cikk alján lehet megtalálni.)

Mentesülhet az áfafizetés alól a szerencsejáték-szolgáltatás nyújtása, az állam által koncesszióban átadott szerencsejáték közvetítése és szervezése.

Ezt egy módosító javaslat tenné lehetővé, melynek benyújtásáról az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága döntött csütörtöki ülésén kormánypárti többséggel.

Az indítványt a bizottság a pénzügyi tárgyú törvények módosításához terjeszti be. A napirendi pont tárgyalását rövid időre el kellett halasztani, mivel a szocialista Tukacs István magyarázatot firtató kérdésére sem a kormány jelenlévő képviselője nem tudott válaszolni, sem a testület tagjai. 

A kérdésre később tértek vissza, amikor Orbán Gábor, a nemzetgazdasági tárca államtitkára azt mondta, nem a tárcája terjesztette be a módosítást, így az indoklást is annak előterjesztőjétől kell várni.

Az ülést vezető Balla György (Fidesz) az Európa Tanács egy határozatára hivatkozott, amelyet elmondása szerint egy bírósági döntés is megerősít. Ezek ugyan nem a szerencsejátékkal, hanem a frekvenciák aukción történő értékesítésével kapcsolatosak, de kimondják: azok nem minősülnek gazdasági tevékenységnek, ezért nem áfakötelesek. Ugyanez a helyzet a szerencsejáték-szolgáltatással is Balla szerint.

Tukacs István az ülés után azt mondta, a kormányoldal egy más típusú bírósági döntéssel próbál alátámasztani gazdasági döntést, ami szerinte egy érdekkörnek kíván teret nyitni. Bírálta azt is, hogy a kormány nem nyilvánított véleményt.

A sportfogadással összefüggő törvények vitájában több ellenzéki képviselő azt kifogásolta, hogy 15 százalékra emelné a jogszabály a távszerencsejáték játékadóját, azt követően, hogy azt a korábbi 20 százalékról nemrég 10 százalékra csökkentették.

Többen szóvá tették, hogy a változtatás kivenné a sportért felelős tárca költségvetéséből a sportszerencsejátékból befolyó pénzt, és a jogszabály csupán annyit rögzítene: azt a Magyar Labdarúgó Szövetség útján a labdarúgás támogatására kell felhasználni.

A változtatásokat kormánypárti többséggel fogadta el a bizottság.

A Fidesz-kormány mostanában éppen a szerencsejáték-piacot látott neki újraosztani, legutóbbi kaszinókoncesszió-osztogató körükben Andy Vajna és a debreceni futballcsapatot is vezető Szima Gábor járt jól.

*Update: időközben megkaptuk a Fidesz-frakció közleményét is, e szerint az MTI híréhez képest a módosító a koncessziós díjról szólt.

Mint írják:

"szerencsejáték-tevékenység Magyarországon tárgyi áfamentes, így az utána fizetett koncessziós díj sem lehet áfás, soha nem is volt, sem az MSZP-kormányok idején, sem az elmúlt négy évben. Ez felel meg az Európai Bíróság adóügyekben hozott ítéletének is, mely ítéletre a módosító javaslat hivatkozik is. A távszerencsejátékból keletkező bevételeket sporttámogatásra fordítják, ezért kerülnek az MLSZ-hez, tekintve, hogy ezen költségek nagy része sportfogadásból származik, így ez logikus.

A koncessziók nyerteseit senki sem teszi törvényileg sérthetetlenné. A koncesszió lényege, hogy kizárólagos tevékenységre vonatkozik. Ezt idáig csak a koncessziós szerződés rögzítette. Az MSZP-kormányok is olyan koncessziós szerződést kötöttek, amelyek kizárólagosságot írtak elő, csupán a törvényi szabályozásuk kerül összhangba az MSZP-kormányok idején is használt gyakorlattal."

(via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.