Ki a magyar szakállkirály?

hirdetés
2014 június 26., 08:23
comments 58
ad

Brit tudósok szintjére emelkedtek ausztrál tudósok, amikor publikálták tanulmányukat arról, mi is a szakáll célja, mi végett teremtett szőrt a férfiarcra az evolúció istene. A New South Wales-i Egyetem kutatóit az inspirálta, hogy kiderítsék: mi lehet annyira fontos a szakállban, hogy egy divathullámnak köszönhetően a new york-i hipsterek körében menő dolog 8000 dolláros arcszőrzet-beültető kezelést vásárolni, ha valakit a kopaszarcúság genetikai átka sújt.

A tudósok, vagyis hát egyetemi dolgozók 36 férfit borotváltak simára, majd lefotózták őket. Újabb képeket készítettek róluk öt- majd tíznapos borostával, végül négyhetes szakállal. A képeket össze-vissza kevergették, csoportosítgatták, majd megmutatták férfiaknak, de főleg inkább nőknek, és megkérdezték, jobban tetszenek-e a szakállas férfiak, mint a csupaszok. A tanulság lenyűgöző, elképesztő, hihetetlen és váratlan: Van, Akinek Jobban Áll A Szakáll És Van Akinek Kevésbé! (Neked jól áll? Növessz a Heinekennel és nyerj vele!)

Meglepő eredmény, hogy a képeket nézegetők vonzóbbnak találták a szakállas arcokat, ha kevesebb volt belőlük a fotókupacban, amit kaptak – és fordítva. A jelenséget az evolúció kutatása során persze már régen leírták kevésbé látványos (és nem feltétlenül emberi) példáknál: bizonyos esetekben a kevésbé gyakori fenotípus vonzóbb az ellenkező nem számára, mint a gyakori – ezzel törekszik a faj a génállomány kiegyensúlyozására. Ugyanakkor az átlagostól eltérő küllem rendszerint kevésbé vonzza a ragadozókat – ezzel összefüggésben lettek egyre rikítóbb megjelenésűek bizonyos mérges jószágok. A kísérlet tanúsága szerint az arcszőrzet is ilyen jellegű faktor, ez magyarázza a szakálldivat hullámzását: mivel az elmúlt évtizedekben kiment a divatból a szakáll, ritka lett a szőrös fenotípus, és az emberiség kétségbeesetten igyekszik most helyrebillenteni az egyensúlyt. Van is egy újabb kutatási tippem az ausztráloknak: nyilván nem véletlenül tolakszik egyre gyakrabban arcunkba a szőrös női hónalj sem a celebfotókról!

(A teljes kutatási publikáció itt olvasható, angolul.)

No de ha most divatos is a szakáll, melyik típus a legdivatosabb? Mondd, te kit választanál, ha szakáll? Az alábbi magyar, kortárs ikonikus szakállas figurák közül melyik a te eseted?

Vágó István

photo_camera Forrás: wikipedia

Szakállas? Magyar? Élő személy? Hát akkor rá gondoltunk, természetesen.

Vágó Gábor

photo_camera Forrás: varosatyak.hu

Nagy természetességgel ötlik eszünkbe a téma kapcsán az LMP-ből kilépett, sarkos interjúi miatt szívünkbe zárt politikus, aki nagyon hiányzik a mai parlamentből. Pedig szakálla nem is jellegzetes, a hegyes bajusz viszi a hátán az arcát, ha szabad egy kis képzavarral élnünk.

Hobó

photo_camera Forrás: wikipedia

Nagyon markáns vonásait mindig is előnyösen fedte el a bozontos szakáll – Földes László hálás téma minden portrérajzoló számára; pár vonással felskiccelhető az összetéveszthetetlen prémkeret.

Majka

photo_camera Forrás: Facebook

Valóságshow-hős és zenész; gondosan ápolt arcszőrzete is jelzi a korszakváltást. Hobó (és persze Bill kapitány) bozontja talán már a múlt, és Majkáé lenne a jelen?

Szőcs Géza

photo_camera Forrás: mkogy.hu

Költő, volt kulturális államtitkár, de a legtöbb Híradót néző magyar gyermek számára alighanem ő a Mikulás.

L. Simon László

photo_camera Forrás: mkogy.hu

Költő, volt kulturális államtitkár. Szőcs Géza utódja az államtitkári poszton. Vajon tetszetősebb szőrzete tette őt alkalmasabbá a posztra? A szavazás után megtudod, az ő szőre-e a népszerűbb!

Halász János

photo_camera Forrás: mkogy.hu

Nem költő, viszont ő az aktuális kulturális államtitkár. Személye is mutatja, hogyan balanszíroz az evolúció: a dús arcszőrzetű Szőcs Gézát az épp csak jelzésszerű szakállú L. Simon László követte, Halász János kiegyensúlyozott arcszőrzetével lengett középre az inga. Bámulatos!

Uj Péter

up
A 444 főszerkesztőjének rőt arcszőrzete? Ha szeretsz minket, rá szavazol!

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.