9 milliárdos hitelt vesz fel a rezsicsökkentéstől is sújtott budapesti vízmű

gazdaság
2014 július 01., 13:51
comments 33

A Közbeszerzési Értesítő szerint 9 milliárdos hitelt vesz fel a Fővárosi Vízművek Zrt. a K&H Banktól.

A cégnek nagyon nem megy jól, mióta 2012-ben teljesen fővárosi kezelésbe került a külföldi tulajdonosok, elsősorban a francia Suez kivásárlásával. Erre csak úgy volt képes a vízmű, hogy a fővárostól 12 milliárdos tulajdonosi kölcsönt vett fel, ebből fizette ki a Suezt. Ezt a pénzt viszont azóta sem tudja visszafizetni Budapestnek, mert a rezsicsökkentés és a korábban a tulajdonában lévő vízközművek önkormányzati átvétele nagyon rossz anyagi helyzetbe hozta.

A cég 2013 elején az OTP-től próbált meg 12 milliárd forintnyi hitelt felvenni, hogy visszafizethesse a fővárossal szembeni tartozását, de a bank végül elállt az üzlettől.

Idén év elején megint a fővárosnak kellett megtámogatnia a Fővárosi Vízműveket és átütemeznie a tartozásait, különben még a működési engedélyét is elveszíthette volna a vállalat. Mindezt úgy, hogy 2012-ben még 600 millió forintnyi ingatlanvagyonán is túladott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.