Lezárult az első jetiszőr-DNS-vizsgálat

meghökkentő tudomány
2014 július 02., 10:54
comments 25

Megjelent a világtörténelem első jetiszőr-DNS-vizsgálatának végeredménye! A Proceedings of the Royal Society B című tudományos szaklapban közölt tanulmány alapján azok, akik jetit véltek látni, jellemzően

  • medvéket;
  • farkasokat;
  • adott esetben teheneket

néztek jetinek.

photo_camera Vizuális segítség jetivadászoknak: a kép jobb oldalán van a jeti. A kép baloldalán látható négylábú állat nem jeti, hanem szarvasmarha. Próbálja ne összekeverni a kettőt!

A tanulmány annak ellenére is hozott felfedezést, hogy a jeti létét nem sikerült igazolni - igaz, kizárni sem. Két himalájai szőrminta a vizsgálatok alapján

egy ősi jegesmedvefajjal rokon,

vagyis ez alapján a Himalájában élnie kell egy eddig ismeretlen jegesmedvefajnak vagy valamilyen jegesmedve-barnamedve keveréknek.

A kutatók 37 szőrmintát gyűjtöttek be a világ állítólag jetilakta vidékeiről - Oroszországból, Indiából, Bhutánból, Nepálból, Szumátrából és az Egyesült Államokból. A 37 mintából 30 volt, amiből sikerült DNS-t izolálni.

Ezek mindegyikéről kiderült, hogy már ismert fajok DNS-ével azonosak.

Az amerikai minták között volt fekete medve, farkas, prérifarkas, mosómedve, tarajos sül, szarvas, de még bárány, szarvasmarha és ember is.

Az orosz minták között találtak medvét, lovat, mosómedvét és tehenet, amit ezek szerint az emberek nagy rendszerességgel képesek két lábon járó, emberszerű lénynek nézni. (Via Vox)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.