A hadseregnek is dolgozott a Facebook-óriáskísérlet egyik szerzője

TECH
2014 július 03., 15:25
comments 16
photo_camera Getty Images

Először csak arról szóltak a hírek, hogy a Facebook elvégezte a világ legnagyobb pszichológiai kísérletét, melynek során 700 ezer felhasználó news feedjét manipulálták, és figyelték az érzelmi hatást.

Aztán kiderült, a cég egyik érve, miszerint a facebookozók a felhasználási feltételek elfogadásával aláírják, hogy ilyen kísérletben részt vehetnek, ebben az esetben nem igazán állja meg a helyét, mert ez csak 2012 tavaszán került a felhasználási szerződésbe - eddigre viszont a kísérlet már lezajlott.

Ezután jött a cég bocsánatkérése.

A legújabb fejlemények szerint pedig még a hadsereg is feltűnt a kísérlet körül. Ennek egyelőre két szála látszik.

Egyrészt a kísérlet egyik vezetője, Jeffrey Hancock egy olyan projekten is dolgozott, aminek témája egészen hasonló volt, mint ennek a kísérletnek, és ezt a hadsereg finanszírozta. A Cornell Universityn (itt végezték a kutatást) pedig többen is részt vettek a Pentagon Minerva Initiative nevű projektjének hasonló témájú felméréseiben.

A Mashable pedig a hadseregtől úgy értesült, 2008-ban a Cornell megkereste a kutatási részlegüket azzal a kéréssel, hogy finanszírozzanak egy projektet, ami éppen olyan volt, mint a vitatott kísérlet. A hadsereg akkor ezt elutasította. A Cornell azóta ellentmondásosan nyilatkozott arról, kaptak-e külső forrásokat a kutatásokhoz.

Félreértés ne essék, arra nincs bizonyíték, hogy ehhez a konkrét kísérlethez a hadseregnek direkt módon köze lett volna. Az pedig egyáltalán nem meglepő, hogy egyébként egy hadsereget érdeklődik az iránt, mi történik a közösségi hálózatokban, és ennek milyen hatása lehet az emberekre. Az itt felvetett kérdések viszont egyre kevésbé tűnnek irreálisnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.