Megkezdte a tisztogatást a Google

Média
2014 július 03., 11:19
comments 54

Május közepén hozta meg ítéletét az Európai Unió Bírósága, miszerint a Google találatai közül el kell távolítani azokat a cikkeket, amelyek "inadekvátak, irrelevánsak vagy már nem relevánsak".

A cégnek persze nem magától kell kitalálnia, milyen tartalom tartozik ebbe a kategóriába, hanem a kérelmezők által küldött linkekről kell eldöntenie, hogy maradhatnak-e a találatok között, vagy el kell tüntetni őket. A Google-höz pár nap alatt több mint negyvenezer kérelem érkezett, lassan megy a dolog, de a brit sajtót már elérte a törvény keze: a BBC, a Daily Mail, a Guardian cikkei sorra tűnnek el a Google keresőjéből.

Egy konkrét példa: a BBC gazdasági rovatának szerkesztője, Robert Peston 2007-ben írt egy blogposztot, miszerint Stan O'Nealt, a Merrill Lynch vezérét kirúgták, miután a cég a gondatlan befektetések miatt veszteségeket szenvedett.

Szó sincs arról, hogy a cikk valótlan állítást tartalmazna: minden szava igaz, de mivel valaki a Google egy panasz nyomán  "inadekvátnak, irrelevánsnak vagy már nem relevánsnak" minősítette, el kell tűnnie a találatok közül.

Peston természetesen újabb cikket írt a levételről, mondván:

"A legtöbben amellett érvelnének, hogy a jó vagy rossz előélet szempontjából nagyon is releváns, hogy egy üzleti vezető a köztudatban maradjon, különösen olyasvalaki, aki fontos szerepet játszott az emberemlékezet óta bekövetkezett legnagyobb pénzügyi válságban."

Az érintett lapok a következő értesítést kapták a Google-től:

google_removal

Vagyis a cég sajnálattal közli, hogy az adott cikket a továbbiakban nem tudja megjeleníteni az európai Google-találatok között.

A Daily Mailnek egy rasszizmussal vádolt légitársaságról szóló cikkét tüntette el a Google, a Guardiannek többek között egy csalásért beperelt ügyvédről írt cikke került ki a találatok közül.

A Google sem azt nem árulja el, ki kérelmezte az eltávolítást, sem azt, hogy milyen indokkal. Arról sem sokat tudni, kik bírálják el a kérelmeket: a cég azt mondja, "jogászok hadseregét" kellett felvennie a feladatra, de kérdés, valójában megéri-e  dollármilliókat kifizetnie az esetek elbírálására, és nem egyszerűbb-e automatikusan eleget tennie minden kérdésnek. Főleg hogy a világ összes nyelvén valószínűleg még a Google jogászai sem értenek.

Magyarországi értesítésről nem tudunk, de ha kapunk ilyet, természetesen azonnal megírjuk, azzal a cikkel együtt, amit a Google eltávolít. Hátha úgy megmarad.

(Washington Post, BBC, Guardian, Daily Mail)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.