A németek mégsem hozzák haza az aranyukat az Egyesült Államokból

gazdaság
2014 július 07., 16:19
comments 112

A Bundesbank és a német kormány úgy döntött, szükségtelen Németországba szállítani azt kb. 64,7 milliárd dollárnyi (nagyjából 14 557,5 milliárd forintnyi) aranyat, amit az ország a múlt század közepe óta a Fed New York-i lerakatában tárol - írja az RT. Azért nyugodtak meg, mert a Fed végre beleegyezett abba, hogy egy német küldöttség ellenőrizze, hogy az arany hiánytalanul megvan-e. Ilyesmire évtizedek óta nem került sor.

Csak nehogy a szovjeteké legyen!

Németországnak van a világon az Egyesült Államok után a második legnagyobb aranykészlete, de a Bundesbank hatalmas, 3390 tonnányi aranytartalékának 69 százaléka nincs a német határokon belül. A készlet 45 százaléka New Yorkban van a Fed lerakatában, 13 százalékot a Bank of England őriz Londonban, 11 százalékot pedig a Banque de France Párizsban. Csak a maradék van a Bundesbank frankfurti széfjében.

Azt, hogy az aranyukat nem otthon tárolják, az NSZK vezetése a II. világháború utáni években döntötte el, és akkoriban ez jó ötletnek is tűnt, mert

féltek egy esetleges szovjet inváziótól.

2012-ben, mikor már 22 éve nem kellett ilyesmitől tartani, Németországban kampány indult a teljes aranytartalék hazahozataláért. A kampány támogatóit az sem érdekelte, hogy ennyi arany mozgatása a biztonsági előírások miatt iszonyatos pénzeket emésztene fel (Franciaország 1966-ban tengeralattjárókkal szállította a Banque de France aranyrúdjait, közben készültségben volt a fél flotta.)

Nagyon titkolózott a Fed

A németeknek az szúrt szemet, hogy a Fed évtizedek óta nem hívta meg a Bundesbank auditorait, hogy ellenőrizzék a New Yorkban tárolt német aranyat, és nem publikáltak jelentéseket sem a német aranyrudakról, pedig a saját rúdjaikat évente megszámolják, lemérik és átvizsgálják. A német bulvárlapok arról is találgatni kezdtek, hogy az amerikaiak egyszerűen eladták a német aranyrudakat.

A kezdeményezést politikusok is támogatták, és tavaly a Bundesbank már dolgozni kezdett a német arany hazahozataláról szóló stratégián. A gazdasági válság és az eurózóna küszködése miatt minden nemzeti banknak fontossá vált a stabilitás és a biztonság, ezért üdvözölték sokan, hogy a Bundesbank elfogadta a kampány célját.

Első körben 2020-ig 300 tonna aranyat hoztak volna el a Fedtől. Az amerikai szövetségi banknak ez nem jött volna jól. A Fed New York-i lerakata a világ legnagyobb aranyraktára, 36 ország több mint 7000 tonna aranyát őrzik ott ingyen. Azért ingyen, mert a Fednek már önmagában az a tudat is sokat jelent, hogy más államok rá merik bízni a készleteik őrzését. Ez az amerikai és az egész nemzetközi pénzügyi rendszerbe vetett bizalmat erősíti. A Bundesbank lépése viszont ronthatta volna ezt a képet, ugyanis azt üzeni, hogy a németek szerint az aranyuk nagyobb biztonságban van Frankfurtban, mint New Yorkban.

Idén június végén - miután 2014 első felében 5 tonna aranyat kiadott - a Fed végre beengedte lerakataiba a német ellenőröket, akik teljesen meg voltak elégedve azzal, amit láttak. Egyikük az RT-nek azt mondta, hogy

„Az amerikaiak jól gondját viselik az aranyunknak, nincs okunk bizalmatlanságra.”

De hogy az aranyhazahozatal hívei se keseredjenek el: a Bundesbank továbbra sem tett le arról, hogy a Párizsban tárolt aranyrúdjait a közeli jövőben Frankfurtba szállítja.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.