Hoppál Péter és a Fidesz pert vesztett a Helsinki Bizottsággal szemben

POLITIKA
2014 július 07., 13:41
comments 75

A Fidesz és Hoppál Péter akkori szóvivő megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jóhírnévhez való jogát, amikor Hoppál egy sajtótájékoztatón többek között azt állította, hogy a Helsinki Bizottság egyike az amerikai pénzen kitartott „álcivil” szervezeteknek, amik megrendelésre járatják le az országot és a kormányt – ezt döntötte ma a Fővárosi Törvényszék (nem jogerősen).

photo_camera Hoppál Péter kultúráért felelõs államtitkár áll irodájának ajtajában, miután interjút adott az MTI munkatársának június 19-én. (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

A civil szervezet bocsánatkérésre szólította fel a politikust, aki ezt nem tette meg, így a Helsinki Bizottság a bíróságtól kérte, hogy mondja ki: a párt és a szóvivő megsértette a szervezet jóhírnévhez való jogát, amikor hamis tényeket állított róla.

„Érdemi védekezés hiányában a bíró szinte teljes mértékben helyt adott a keresetnek, megállapította, hogy a sérelmezett kijelentések jogsértők, mivel olyan tényállításokat tettek az alperesek, amelyek alkalmasak a negatív társadalmi értékítélet kialakítására. Arra kötelezte az alpereseket, hogy a Magyar Nemzetben és a Népszabadságban fejezzék ki a sajnálkozásukat, a Fideszt pedig még arra is, hogy ugyanezt a fidesz.hu-n is tegye meg”

írja a Helsinki Bizottság.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.