Bebizonyították, hogy az organikus élelmiszerek egészségesebbek

tudomány
2014 július 11., 15:02
comments 37

Először tárta fel egy tudományos kutatás az organikus és nem-organikus élelmiszerek közötti különbségeket, és egyúttal azt is, hogy

a természetes módon termelt alapanyagok egészségesebbek az emberi szervezet számára.

A Nescastle-i egyetemen dolgozó nemzetközi kutatócsoport most arra jutott, hogy "statisztikailag fontos" különbségek vannak a különböző módon termelt élelmiszerek közt, és az egészséges élethet fontos antioxidáns vegyületek aránya "lényegesen magasabb" (19 és 69 százalék közötti arányban), az organikus élelmiszerekben.

A kutatók gyümölcsöket, zöldségeket és gabonaféléket vizsgáltak, és azt is bebizonyították, hogy az ezek közül organikusan termeltekben lényegesen kevesebb méreganyag fordul elő. Ugyanakkor viszont proteinből kevesebb van bennük, mint a hasonló nem-organikus élelmiszerekben.

Az antioxidánsok erősebb jelenlétét a kutatók azzal magyarázzák, hogy ezeket a vegyületeket a növények azért termelik, hogy ellenállóbbak legyenek a kártevőkkel szemben. A vegyszerekkel védett növényeknek nincs szükségük természetes védőpajzsra, így egyszerűen kevesebb antioxidánst termelnek.

Rajongók és ellentábor

Az organikus táplálkozás mellett kampányoló szervezetek természetesen kitörő lelkesedéssel fogadták az eredményeket. Egyiküket idézi is a kutatást ismertető brit Guardian. Szerinte most végleg bebizonyosodott, hogy igenis számit, hogy termeljük meg az elfogyasztásra szánt élelmiszereket.

A Guardian cikkében ugyanakkor megszólalnak olyan, táplálkozástudományi szakemberek is, akik szerint az eredmények nem meggyőzőek, és egyáltalán nem biztos, hogy valóban jelentős, a termelés módjára visszavezethető különbségekről van szó. Arról pedig végképp nincsenek meggyőződve, hogy az organikus élelmiszerek fogyasztásának bármilyen egészségügyi előnye lenne.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.