Elkezdődött Donyeck ostroma

külföld
2014 július 12., 16:53
comments 45

Az ukrán hadsereg megkezdte Donyeck ostromát. Ez a legnagyobb város, amit az Oroszországhoz húzó, Donyeck és Luhanszk régiók függetlenségét kikiáltó felkelők ellenőriznek. Az ukrán hadsereg a külvárost ágyúzza, lakónegyedeket is találatok értek.

Szlovjanszkot, a régió másik nagyobb városát a múlt héten vette be az ukrán hadsereg, a felkelők azóta Donyeckben vonták össze maradék csapataikat.

Pénteken ugyanakkor kisebb ellentámadásra is futotta tőlük, és megöltek 19 ukrán katonát egy luhanszki hadműveletben. Nem hivatalos források szerint 50 katona halt meg, és ha ez igaz, akkor ez volt az ukránaok legnagyobb napi vesztesége a háború kitörése óta.

Szombaton a felkelők azt mondták, hogy lelőttek egy ukrán vadászgépet is, de ezt a kijevi vezetés nem erősítette meg.

Petro Porosenko ukrán elnök fenyegető üzenetet küldött a felkelőknek:

Minden katonánk életéért tízszeresen, százszorosan fizetnek meg!

A felkelők parancsnoka szombati videóüzenetében azt állította, hogy az ukrán hadsereg falvakat lő rakétákkal, és kifejezetten civileket, polgári házakat támadnak. Az ukrán hadvezetés szerint a felkelők lövik ezeket a településeket.

Kelet-Ukrajnában egy hónapja tartanak a komoly harcok, az ukrán hadsereg és a szeparatisták között. Több mint ezer halottja van már a háborúnak és sok ezer ember menekült el otthonából. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.