Újabb front nyílhat Simicska és Orbán háborújában

mezőgazdaság
2014 július 12., 05:48
comments 39
photo_camera Orbán Viktor bejelent a Magosz tisztújító kongresszusán. Koszticsák Szilárd / MTI

Új front nyílhat Orbán Viktor és az egészen mostanáig Fidesz-közelinek tartott cégbirodalmak között. A kormánynak augusztus 1-ig kell jelentenie Brüsszelnek, hogy a 2015-20-as időszakban milyen szabályok szerint akarja elosztani az uniós földalapú támogatásokat.

Az eddig közölt gondolatszilánkok alapján úgy, hogy azzal a nagy agrárbirodalmak, mint amilyen Simicska Lajosé és Nyerges Zsolté, vagy mondjuk Csányi Sándoré és Leisztinger Tamásé, elég rosszul járnának.

Lázár János, aki az EU-s pénzek osztásáért felel, júniusi miniszteri meghallgatásán még arról beszélt, hogy a támogatások nagyobb részét a kisvállalkozóknak adnák, 50-ről 80 százalékra tornászva fel arányukat.

Orbán Viktor ennél is tovább ment. Ő azt mondta a Magosz tisztújító közgyűlésén, hogy a területalapú támogatás mértékét ötvenmillió forintban maximálnák, vagyis az efölötti részt nem fizetnék ki senkinek, támogatás meg csak 1200 hektáros területnagyságig járna.

A K-Monitor adatai szerint tavaly a Simicska-Nyerges cégcsoport, illetve Csányi és Leisztinger cégei is több, mint egymilliárd forint támogatást kaptak, vagyis töredékére esne vissza a támogatásuk.

De nemcsak az oligarchia járna rosszul, hanem azok a társasvállalkozások is, amelyek területei meghaladják az 1200 hektárt. Pedig az ilyen társas vállalkozások 1500-3000 hektárja nem egy, hanem 10-15 ember tulajdona, mégis kieshetnének a támogatottak köréből. Mondjuk végleges döntés még nincs, így a kormány akár meg is oldhatja, hogy a több ezer embernek munkát adó vállalkozások mégis kapjanak pénzt. (Via Népszabadság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.