15. lett a magyar csapat a matematikai diákolimpián

TUDOMÁNY
2014 július 13., 13:41
comments 36

Egy arany, négy ezüst, egy bronz. Ez a magyar csapat tagjainak éremlistája az idei matek diákolimpián, amit Dél-Afrikában rendeztek.

photo_camera Fotó: IMO 2014

Hivatalosan nincs csapatverseny, csak az egyéni eredmények számítanak, de a versenyzők eredményét országonként összesíteni szokták. Ez alapján lettek tizenötödikek a magyar középiskolások.

Volt ez már jobb is. A rendszerváltás előtt szinte a szocialista országok háziversenye volt a matekolimpia, szinte mindig az első háromban voltunk, de a kilencvenes évek végéig bérelt helyünk volt az első tízben. Az utóbbi években azonban az ázsiai országok dominálják a versenyeket, a legutóbbi három olimpián első húszban sem voltunk (2011-ben 25., 2012-ben 38., 2013-ban 22. volt a csapat).

Az olimpia kétnapos. A versenyzők mindkét nap 4,5 órát kapnak három-három feladat kidolgozására. A megoldáshoz elvileg elég a középiskolai tudás. Feladatonként 6 pont a maximum, vagyis összesen 42 pont gyűtjhető. A legjobb magyar, Fehér Zsombor 35 pontot szerzett, itt a magyarok eredménylistája, leginkább a harmadik feladat fogott ki rajtuk.

Aranyérmet azok kapnak, akik eredményükkel a legjobb 1/12-be kerültek, ezüstöt a következő 2/12-ted, bronzot az utánuk lévő 3/12-ted. Fehér Zsombor aranyérmes lett. Dicséretet az kap, akinek legalább egy problémát sikerült teljesen megoldania. Minden idők legeredményesebb magyar matematikai diákolimpikonja egyébként az MTA-elnök Lovász László és a csapat mostani vezetője, Pelikán József, ők négy versenyen 3-3 aranyat és egy-egy ezüstöt nyertek.

A versenyzőik eredménye alapján a szinte örökös első Kína szerepelt a legjobban, az Egyesült Államok lett a második, és Tajvan a harmadik.

photo_camera Fotó: IMO 2014

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.