Homoszexualitása miatt rúgta ki a rendőrfőnököt a polgármester, de a lakók annyira felháborodtak, hogy végül ők menesztették a polgármestert

külföld
2014 július 13., 17:06
comments 19

A dél-karolinai Latta konzervatív kisváros. Lakóinak elsöprő többsége 8 éve a melegházasság dél-karolinai engedélyezése ellen szavazott, és politikai preferenciáik azóta sem változtak sokat.

Most azonban menesztették a polgármestert, miután az kirúgta a nyíltan meleg rendőrfőnököt.

Crystal Moore majdnem két évtizedes rendőri pályafutása alatt egyszer sem kapott megrovást, és a város lakói is meg voltak elégedve a munkájával.

"Crystal ilyen, mindig csak segíteni akar az embereken"

- mondta egy helyi a Guardiannek.

Earl Bullard polgármester néhány hónapja mégis elküldte állásából a nőt. A város vezetője utólag tagadta, hogy a rendőrfőnököt homoszexualitása miatt menesztette volna, de az egyik városi képviselő felvette egy beszélgetését a polgármesterrel, a szalagon pedig Bullard azt mondja:

"Inkább egy iszákos vigyázzon a gyerekeimre, mint olyasvalaki, akinek az életmódja megkérdőjelezhető a gyerekek körében. Mert egyszerűen nem olyan, amilyennek lennie kellene."

A polgármester később az AP hírügynökségnek is azt nyilatkozta, hogy nem szereti, ha gyerekek előtt megjelenik a homoszexuális életforma.

Latta lakói annyira felháborodtak a polgármester magatartásán, hogy júniusban helyi népszavazást tartottak a rendőrfőnök visszavételéről és a polgármester menesztéséről. Bullard azóta is gyűlölködő leveleket kap.

Crystal Moore-t, mikor már újra rendőrautójával járta a a város útjait, mindenhol éljenzéssel és dudálással fogadták.

A Guardian megkereste a visszavett rendőrfőnököt is, akinek menesztése óta teljesen megváltozott az élete. A lap tudósítójának azt mondta, hogy korábban ugyan nem csinált ügyet abból, hogy a partnerével menjen el közösségi eseményekre, de melegfelvonulásokra és homoszexuális csoportokba nem járt. Újabban viszont szinte aktivista lett belőle, átlagosan heti kétszer tart előadásokat LMBTQ-csoportoknak, bátorítva őket, hogy harcoljanak a szexuális diszkrimináció ellen.

Dél-Karolinában egyelőre nem tiltja jogszabály, hogy munkavállalókat a szexuális orientációjuk miatt kirúgják. De Moore azt mondja:

"Szerintem, hamarosan megváltoznak majd a dolgok."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.