Izrael lerohanja Gázát

háború
2014 július 17., 19:59
comments 392

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök parancsot adott a hadseregnek, hogy szárazföldi hadműveletet kezdjen a Gázai övezetben.

Az Erős Szikla nevű hadművelet szárazföldi kiterjesztéséről egyhangúlag határozott a biztonsági kabinet. A döntésben a tízes tévécsatorna szerint kulcsszerepet játszott a hajnali merényletkísérlet Szufa kibuc mellett, ahol 13 fegyveres hamászos izraeli területre hatolt egy föld alatt ásott alagúton.

A hadsereg közleménye szerint a hadművelet kiterjesztésének „a kormány által meghatározott célja egy olyan valóság létrehozása, amiben az izraeli lakosok biztonságban élhetnek terror nélkül, valamint jelentős csapás mérése a Hamász terror-infrastruktúrájára.”

A tévé értesülése szerint a hadsereg nagy erőkkel vonult be, de célja elsősorban a határ menti 2,5-3 kilométer ellenőrzése, mert a hírszerzés adatai szerint ott 10 titkos föld alatti alagút található. Ezeket akarják felszámolni, mert stratégiai veszélyt jelentenek Izraelre. Az ország vezetése attól tart, hogy gázai szélsőséges fegyveresek az alagutakon behatolva izraeli terrormerényletekre és emberrablásokra készülnek. A zsidó állam biztonsági erői az utóbbi években a Hamász által ásott számos föld alatti alagutat számoltak fel, volt köztük, amely több tucat méterrel a föld felszíne alatt haladt.

A híradó katonai szakembereinek becslése szerint az alagutak feltárása legalább egy hétig, tíz napig tarthat, a hadsereg a jelenlegi 50 000 mellé újabb tartalékosok behívásának engedélyezését kérte a kormánytól.

Moti Almóz tábornok, a hadsereg szóvivője arra kérte az erre felszólított gázaiakat, hogy hagyják el házaikat, mert a hadsereg nagy erőkkel fog megjelenni az övezetben. A gázai tengerparti szállodák fél órát kaptak arra, hogy lakóikat evakuálják az eddig ott lakó külföldi tudósítók értesülése szerint.

Beni Ganc vezérkari főnök azt nyilatkozta, hogy„ez egy összetett offenzíva egyszerre a levegőből és a szárazföldön minden erővel”. A kettes tévécsatorna közlése szerint a légierő a Wafa kórház területén lecsapott egy rakéta raktárra, és a haditengerészet a gázai kikötőt lövi. (Buzzfeed, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.