Meghalt Johnny Winter

Popkult
2014 július 17., 13:30
comments 7

Szerdán Zürichben hosszú betegség után, 70 évesen elhunyt Johnny Winter amerikai bluesgitáros.

John Dawson Winter III 1944 február 23-án Mississippiben született, két évvel fiatalabb öccséhez, a később szintén világhírű zenésszé váló, billentyűs és fúvós hangszereken játszó Edgarhoz hasonlóan albínóként. Texasban nőtt fel, kiskorától zenélt, az ötvenes években Edgarral együttest alapított, első kislemezük 1959-ben jelent meg egy helyi kiadónál. 17 évesen elment B.B. King bluesgitáros egyik koncertjére Beaumont teljesen feketék lakta negyedébe, ahol színpadra is léphetett, és King hangszerén játszhatott.

1966-ban a Harlem Shuffle című dal feldolgozásával felkerült a Billboard százas listájára, két évvel később a Rolling Stone magazin Janis Joplin mellett a legmenőbb texasi zenésznek nevezte. 1969-ben ott volt a woodstocki fesztiválon, és kiadták első albumát, amin blues és soul klasszikusok feldolgozásait játszotta Willie Dixonnal.

Sikeréhez hozzájárult szokatlan megjelenése: a piros szemű, albínó gitáros hófehér, több mint 50 cm hosszú hajat viselt.

Johnny Winter a Robert Johnson-féle country bluest és az elektromos blues-rock zenei világát ötvözte. A hetvenes évek második felében együtt dolgozott a fekete blues nagy öregjével, Muddy Watersszel, akinek több lemezét producerelte.

A karrierjét depresszió és heroinfüggőség hátráltatta, többször kezelték elvonókúrán. A nyolcvanas évektől visszatért a blueshoz, a kilencvenes években inkább csak koncertezett. Egy évtized után jött ki 2004-ben az I'm a Bluesman.

Összesen 18 stúdiólemeze, tucatnyi élő albuma és jó pár válogatása jelent meg. Többször Grammy-díjra jelölték, de nem kapta meg. 2008-ban és 2009-ben is fellépett Magyarországon. 19. stúdiólemezét idén őszre tervezte olyan közreműködőkkel, mint Eric Clapton, Billy Gibbons, Joe Bonamassa, Leslie West vagy Dr John. (MTI, USA Today)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.